Batı Nil virüsü testi

Batı Nil virüsü testi yaz aylarında görülen ve ateş, menenjit veya ensefalit gibi hastalıkların etkeninin Batı Nil virüsü olup olmadığını belirlemek için yapılır. Ülkemizde nadir görülse de son zamanlarda Batı Nil virüsü ile ilgili hastalık haberleri duyulmaya başlamıştır. Sağlık Bakanlığı Temmuz ayında sivrisineklerin sokması yoluyla bulaşan ve çok sık olmasa da ölüme yol açabilen Batı Nil Virüsü enfeksiyonunun ülkemizde de görüldüğüne dair bilgi vererek, Türkiye’de bu şekilde 4 vaka görüldüğünü açıklamıştır. Hastalık etkenini belirlemek için yapılan Batı Nil virüsü testi henüz her sağlık kuruluşunda yapılan bir test değildir. Test Batı Nil virüsünü direk olarak tespit eder veya virüse karşı vücutta gelişmiş olan antikorları belirler. Batı Nil virüsü hastalığından korunmak için sivrisinek üreme alanlarının azaltılması ve sivrisinek sokmalarından korunmak gerekir.


Batı Nil virüsü hastalık belirtileri nelerdir?


batı nil virüsü sivrisinek

Batı Nil virüsü Zika virüsünün de ait olduğu Flavivirüs ailesinin bir üyesidir. Sivrisinekler tarafından ısırılan bir kişide genellikle 2-6 günlük bir kuluçka süresi vardır. Kuluçka süresi 14 güne kadar uzayabilir. Batı Nil virüsü bulaşan kişilerin %80’inde bir belirti görülmezken kalan %20’de baş ağrısı, ateş, bulantı, kaslarda güçsüzlük, kas ağrısı, eklem ağrısı veya deri döküntüleri gibi belirtiler olabilir. Bu gibi şikayetler genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir.
Ancak nadiren de olsa Batı Nil virüsü bulaşan kişilerde santral sinir sistemi etkilenebilir. Bu kişilerde yüksek ateş, ense sertliği, baş ağrısı ve koma görülür. Ayrıca beyin zarı veya beyin iltihaplanması da bulunabilir. Bu tip belirtiler bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ve özellikle yaşlılarda ortaya çıkar.


Batı Nil virüsü testi nedir?


Test, Batı Nil virüsünün genetik materyalini (RNA) veya Batı Nil virüsüne karşı vücutta gelişen antikorları (IgM ve IgG) tespit eder. Testler Batı Nil virüsü enfeksiyonu olabileceği düşünülen kişilere yapılır.  
Batı Nil virüsü RNA’sının kanda tespit edilmesi kişinin vücudunda virüs olduğunun göstergesidir. Daha antikorlar tespit edilecek düzeye gelmeden virüs genetik materyali kanda belirlenebilir. Bunun için virüsün de kanda belirli bir kopya sayısına ulaşmış olması gerekir.
Antikor testi halihazırda veya yakın zamanda geçirilmiş Batı Nil virüsü enfeksiyonu hakkında fikir verir. Enfeksiyona karşı vücutta 2 çeşit antikor gelişebilir. Bağışıklık sistemi tarafından ilk üretilen antikor IgM antikoru olup mevcudiyeti halihazırda enfeksiyon geçirildiğini gösterir. Batı Nil virüsüne maruz kalan kişilerde 1-2 hafta içinde IgM antikorları gelişir. Enfeksiyonun geçmesinden sonraki birkaç ay içinde ise seviyesi düşer. Test kanda veya beyin omurilik sıvısında yapılabilir.
Diğer antikor ise IgG antikoru olup Batı Nil virüsü geçirilmiş olduğunu gösterir.
    

Yorumlar