Büyüme hormonu baskılama testi

Büyüme hormonu ya da İngilizce adıyla “growth hormon” beyinde ön hipofiz tarafından salgılanan, büyüme ve gelişmeyi sağlayan bir hormondur. Büyüme hormonu büyüme ve gelişmeyi sağlayan bir hormon olup ön hipofizden salgılanır. Her hormon gibi büyüme hormonunun da kanda belirli sınırlar içinde olması gerekir. Büyüme hormonu çeşitli sebeplere bağlı olarak fazla salgılanabilir. Büyüme hormonu fazlalığı çocuklarda olursa devliğe, yetişkinlerde olursa akromegali adı verilen duruma yol açar. Büyüme hormonu fazlalığı durumunda büyüme hormonu baskılama testi yaptırılarak hastalığa teşhis konur. 

Büyüme hormonu fazlalığının sonuçları nelerdir?

Büyüme hormonunun fazla olması çocuklarda uzun kemiklerin ergenlik dönemi sona ermesine rağmen büyümeye devam etmesine yol açar. Bunun sonucu olarak devlik ortaya çıkar. Büyüme hormonu salgılanması kontrol altına alınamazsa kemikler uzamaya devam eder. Yetişkin dönemde büyüme hormonu fazlalığı ise akromegali adı verilen duruma yol açar.

Büyüme hormonu baskılama testi

Akromegali’de hangi belirtiler bulur?

Akromegali büyüme hormonu fazlalığı yanında el ve ayakların büyük olması, alın ve çene kemiklerinin büyük ve çıkık olması, dişlerin birbirinden ayrık bulunması ve kalın dudaklara sebep olur. Akromegali olan kişiler yorgunluk, kol ve bacaklarda uyuşukluk, kan şekeri yüksekliği, tansiyon yüksekliği, kalp problemleri ile karşı karşıya kalır.

Akromegali nasıl teşhis edilir?

Büyüme hormonu fazlalığı düşünülen durumlarda büyüme hormonu baskılama testi yaptırmanız gerekebilir.

Büyüme hormonu baskılama testi nasıl yapılır?


Test yapılmadan önce 12 saat aç kalmanız istenir. Bu süre boyunca hiçbir şey yenmemelidir.
Testin yapılacağı gün aç karnına kan alındıktan sonra 75 gram glukoz içeren şekerli bir su içmeniz gerekir. Şekerli su genellikle testin yapılacağı laboratuvar tarafından hazırlanır. Alternatif olarak belirli miktarlarda şeker içeren hazır solusyonlar da kullanılabilir.
Şekerli su içildikten sonra 30, 60, 90 ve 120’inci dakikalarda tekrar kan alınır. Alınan kan örneklerinde büyüme hormonu düzeyi tespit edilerek sonuçlar doktorunuz tarafından değerlendirilir.

Test sonucu nasıl değerlendirilir?

Normal kişilerde baskılama sonrası büyüme hormonu seviyesi 0.3 ng/mL'nin altına iner.
Akromegali bulunan kişilerde baskılama testi sonrası büyüme hormonu seviyesi böyle bir düşüş göstermez. 
Test sonuçları mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

Yorumlar