Büyüme hormonu testi

Growth hormon ya da Türkçe adıyla büyüme hormonu testi akromegali hastalığının teşhisi yanında büyüme hormonu eksikliği olup olmadığının belirlenmesi amacıyla yapılır. Büyüme hormonu beyinde ön hipofiz tarafından salgılanır. Egzersiz, derin uyku, kan şekeri düşüşü ve protein alımından sonra salgılanır.  Büyüme hormonu adından da anlaşılacağı üzere en basit tanımla büyüme ve gelişmeyi sağlar. 

Büyüme hormonu

Büyüme hormonu yetersizliği nedir?


Belirgin büyüme geriliği, büyüme hızında yavaşlama, kemik yaşında gerilik ve boy kısalığı yanında uyarılara rağmen büyüme hormonu salgılanmasının azalması “büyüme hormonu yetersizliği olarak adlandırılır.

Büyüme hormonu yetersizliğinin sonucu nedir?

Büyüme hormonu yetersizliği çocuklarda cüceliğe sebep olur. Büyüme hormonu eksikliğinde erken teşhis çok önemlidir. Çocukta herhangi bir yaşta ayak, el, çene gibi organlarda dengesiz büyüme olduğu gözlenirse doktora başvurulması gerekir. Büyüme hormonu yetersizliği Türkiye'de 3000’de bir çocukta görülür. Boy veya kilonun çocuğun kendi yaş grubuna göre geri olması şeklinde tanımlanan büyüme hormonu yetersizliği kendisini daha çok boy kısalığıyla gösterir.  
Ortalama olarak bir çocukta, 0-1 yaşta 25, 1-2 yaşta 12, 2-4 yaşta 7, 4 yaş-ergenlik arasında 5-6 santimetre, ergenlikte kızlarda ortalama 20, erkeklerde 27 santimetre boy uzaması beklenir. Belirtilen miktarlarda uzama olmaması durumunda çocuk doktoruna başvurulmalıdır.

Büyüme hormonu gençleştirir mi?

Son zamanlarda gençleşmek için büyüme hormonu enjeksiyonu tavsiye edenler bulunmaktadır. Büyüme hormonunun “gençlik, güzellik ve uzun bir ömrün sırrı” olduğu iddia edilmektedir. Ancak büyüme hormonu ne ömür uzatan ne de gençlik ve güzellik sağlayan bir faydası bulunmamaktadır. Bu enjeksiyonlar, eklemler, kemikler, kaslar, tendonlar ve bütün bağ dokunun harap olmasına yol açan “akromegali” gibi çok önemli bir hastalığa da yol açabilir. Gerekmediği halde büyüme hormonu kullanılması aşağıdaki yan etkilerin de gelişmesine yol açar:
  • Karpal tünel sendromu
  • İnsülin direnci artışı 
  • Kol ve bacaklarda ödem
  • Eklem ve kas ağrıları
  • Erkeklerde göğüslerin büyümesi

Büyüme hormonu testi için gerekli örnek nedir?

Koldaki bir toplardamardan alınan kan örneği büyüme hormonu tahlili için yeterlidir.

Büyüme hormonu referans aralığı nedir?

Erkeklerde 0.01-0.97 ng/mL
Kadınlarda 0.01-3.61 ng/mL arasında değişiklik gösterir.
Yukarıdaki değerler testin yapıldığı laboratuvar, cihaz veya metoda göre değişiklik gösterebilir. Bu sebeple tahlil sonucunuz mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

Yorumlar