İnvaziv duktal karsinom cerrahi tedavisi

İnvaziv duktal karsinomu olanlarda lokal tedavi seçenekleri arasında cerrahi tedavi başta gelen tedavi yöntemidir. Böylece memedeki kitle ameliyat ile çıkarılır ve operasyondan sonra kemoterapi ve/veya radyoterapi ile tedaviye devam edilir. Bu yazımızda invaziv duktal karsinom cerrahi tedavisi anlatılmaktadır.

İnvaziv duktal karsinom cerrahi tedavisi


İnvaziv duktal karsinom cerrahi tedavisi nasıl yapılır?


İnvaziv duktal karsinomda çoğu kez cerrahi tedavi uygulanan ilk tedavi yöntemidir. Cerrahi tedavinin nasıl uygulanacağı tümörün büyüklüğüne ve vücutta başka yerlere yayılıp yayılmadığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kanserde yayılma varsa cerrahi öncesi kemoterapi veya hormon tedavisi gibi seçenekler kullanılabilir. Böylece tümörün boyutları küçültülürken, yayıldığı lenf düğümlerindeki kanser hücreleri ortadan kaldırılabilir.

Neoadjuvan kemoterapi nedir?

Meme kanseri tedavisinde cerrahi operasyondan önce kemoterapi yapılmasına “neoadjuvan kemoterapi” adı verilir. Yapılan bilimsel çalışmalar ameliyat öncesi neoadjuvan kemoterapi yapılması durumunda patolojik tam yanıt ve sağ kalım oranlarının çok daha yüksek olduğunu göstermiştir. Ameliyat ile alınan kitlede hiç kanser hücresi bulunmamasına patolojik tam yanıt adı verilir ve bu durum neoadjuvan kemoterapinin etkinliğini belirler.

Tedavide kullanılan cerrahi yöntemler nelerdir?

İnvaziv duktal karsinomda tümör çıkarma ameliyatının nasıl yapılacağı kişiden kişiye değişiklik gösterir çünkü meme kanserinin boyutları, çevre dokulara veya vücudun diğer bölgelerine yayılım gösterip göstermediği her hastada farklı olabilir. Aşağıda kullanılan cerrahi yöntemler belirtilmiştir:      

Lumpektomi

Sadece tümör kitlesi ve çevresindeki bir kısım sağlam meme dokusunun çıkartılması işlemine lumpektomi adı verilir.

Mastektomi

Parsiyel, total ve modifiye radikal mastektomi gibi çeşitleri vardır. Bunlar şu şekilde açıklanabilir:

Parsiyel mastektomi: cerrah memenin tümörü içeren bölümünü çıkarır. Duruma göre tümörle birlikte lenf düğümlerinin de çıkartılması gerekebilir.

Total mastektomi: sadece meme dokusunun çıkartıldığı ameliyatlara bu isim verilir. Lenf düğümleri veya kaslar çıkartılmaz.

Modifiye radikal mastektomi: meme dokusu ile beraber göğüs kaslarını örten tabaka ve koltuklatı lenf düğümlerinin bazıları çıkartılır. Meme altındaki kas dokusunun da çıkartılmasına “radikal mastektomi” adı verilir ancak son yıllarda bu tip ameliyatlar azalmıştır. Bunun sebebi diğer ameliyat türlerinin genellikle gerekli iyileşmeyi sağlamasıdır.
Cerrahi tedavi ile meme dokusu çıkartılan kişiler meme rekonstrüksiyonu adı verilen işlemi de yaptırabilir. Bu işlem meme dokusunun çıkartıldığı seansta yapılabileceği gibi daha sonra da yaptırılabilir. Halk arasında silikon taktırma olarak bilinen meme konstrüksiyonu çıkarılan meme dokusu yerine uygun boyutlardaki silikon bir implantın yerleştirilmesi işlemidir.

Yorumlar