İnvaziv duktal karsinom nedir, belirtileri nelerdir?

İnvaziv duktal karsinom (İDK) en sık görülen meme kanseri tipi olup kadınlarda tüm meme kanserlerinin %80’ini oluşturur. İnvaziv kelimesi “yayılan”, duktal kelimesi ise “süt kanalı” anlamına gelmektedir. Buna göre karsinom; süt kanalında başlayıp, kanalın dışındaki meme dokusuna yayılma özelliği gösteren kanser olarak tanımlanabilir. Zamanla kitlenin bulunduğu alanın çevresindeki lenf düğümlerine geçen İDK ileri evrelerde vücudun başka yerlerine de yayılabilir. 
Meme dokusu içinde süt bezleri, süt kanalları ve onların çevresinde bağ ve yağ dokusu ile kan ve lenf damarları bulunur. Karsinom memedeki süt kanallarının içinde başlar ve kanalların dışına yayılır. Bu yayılım önceleri süt kanalının çevresinde iken kanser ilerledikçe meme dokusunun içine ve zamanla vücudun başka kısımlarına da ulaşır.  

İnvaziv duktal karsinom kaç yaşlarında görülür?


kanser her yaşta görülebilir ancak kadın yaşlandıkça görülme sıklığı artar. Amerikan Kanser Derneği verilerine göre bu teşhisi alan kadınların üçte ikisi 55 yaşın üzerindedir.
İnvaziv duktal karsinom sadece kadınlarda değil, erkeklerde de görülebilir. Erkeklerde görülen meme kanserlerinin %90’ını İDK oluşturur.

invaziv duktal karsinom belirtileri


İnvaziv duktal karsinom belirtileri nelerdir?

Başlangıçta kanserin hiçbir belirtisi yoktur. Genellikle mamografi gibi bir tarama yapılırken anormal bir oluşum göze çarpar. Bunun üzerine ileri tetkikler yapılır.
Bazı durumlarda İDK ilk belirtisi memede hissedilen bir şişkinlik veya kitledir. Bu kitle kendi kendine tespit edilebileceği gibi doktorun yaptığı kontrol sırasında da belirlenebilir.

Aşağıda sıralanan belirtiler meme kanserinin ilk belirtilerinden olabilir:

Memenin bir kısmı veya tamamında şişkinlik
Meme üzerindeki ciltte tahriş veya çukurlaşma
Memede ağrı
Meme başında ağrı
Meme başının içe çökmesi
Meme boyutu veya şeklinde değişiklik
Meme derisinin veya meme başının kızarması, pullanması veya kalınlaşması
Meme başından akıntı
Koltuk altında şişlik

Yorumlar