İnvaziv duktal karsinom teşhisi nasıl yapılır?

Tüm meme kanserlerinin %80’ini oluşturan “invaziv duktal karsinom” süt kanalında başlayıp, kanalın dışındaki meme dokusuna yayılma özelliği gösteren meme kanseri olarak tanımlanabilir. Zamanla çevresindeki lenf düğümlerine geçen invaziv duktal karsinom ileri evrelerde vücudun başka yerlerine de yayılabilir. İnvaziv duktal karsinom teşhisi için bazı tetkikler yapılarak meme kanserinin büyüklüğü, hangi aşamada olduğu, kanser hücrelerinin hangi reseptörlere sahip olduğu gibi bilgiler elde edilir. Bu bilgiler ışığında invaziv duktal karsinom tedavisinin nasıl yapılacağı planlanır.

İnvaziv duktal karsinom teşhisi için neler yapılır?


Memenin fizik muayenesi:

Memede tespit edilen kitle doktor tarafından muayene edilir. Bu muayene esnasında doktor kitlenin bulunduğu yeri, çevresini ve koltukaltını elleriyle muayene ederek kitleyi ve çevresindeki lenf düğümlerini kontrol eder. Böylece kabaca kitlenin boyutları ve çevresindeki lenf düğümlerine yayılma olup olmadığı belirlenir.

İnvaziv duktal karsinom teşhisi


Mamografi:

İnvaziv duktal karsinom teşhisinde mamografi büyük önem taşımaktadır. Mamografi basitçe X ışınları kullanılarak memenin röntgeninin çekilmesi işlemi olarak tarif edilebilir. Meme kanseri taramaları için kullanılan mamografi meme kanserinin erken teşhis edilmesini sağlar. Mamografide invaziv duktal karsinom teşhisini sağlayan görüntü radyoloji uzmanları tarafından tanınarak rapor edilir. Bazen uygun görüntü elde edilemeyebilir ve mamografinin tekrar çekilmesi gerekebilir. Mamografi iki memeye birden yapılır.

Ultrason:

Ses dalgaları kullanılarak memenin bir nevi fotoğrafını çekme işlemidir. Mamografi ile birlikte veya tek başına çekilen ultrason ile elde edilen bilgiler invaziv duktal karsinom teşhisinde önemlidir.

EMAR:

Manyetik alan ve radyo dalgaları yardımıyla çekilen EMAR yardımıyla meme görüntüsü elde edilir. EMAR ile hem tespit edilen kitle hem de çevre dokuda veya diğer memede tespit edilememiş olan kitle veya kitleler de görünür hale gelir.

Biyopsi:

Meme muayenesi veya görüntüleme teknikleri tespit edilen kitlenin iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığının anlaşılabilmesi için biyopsi yapılması gerekir. Memedeki kitleden alınan doku örneği patoloji uzmanı tarafından mikroskopta incelenerek kanser hücresi olup olmadığı belirlenir. Çeşitli biyopsi teknikleri vardır ve doktorunuz sizin için en uygun biyopsi tipini belirler. Biyopsi alma işlemi ultrason eşliğinde yapılabilir. Eğer iğne biyopsileri ile örnek alınamazsa kitlenin bir parçasının veya tamamının çıkarılması tarzında işlemler de uygulanabilir. Operasyonda doğru yerin çıkarılması için ultrason eşliğinde kitlenin içine sokulan bir iğneden geçirilen ince bir tel yardımıyla kitlenin yeri belirlenerek doktora kılavuzluk yapılabilir.   
Yukarıda yapılan işlemler invaziv duktal karsinom teşhisi koymak için olup, teşhis konduktan sonra tedavi protokolü hazırlanır ve cerrahi operasyonun nasıl yapılacağı, operasyon öncesi ve sonrası uygulanacak radyoterapi veya kemoterapi gibi diğer tedavi seçenekleri belirlenir.

Yorumlar