İnvaziv duktal karsinomda evrelendirme nasıl yapılır?

Kanserde evrelendirme tümörün ne kadar uzağa yayıldığının belirlenmesidir. İnvaziv duktal karsinomun evrelendirmesinde de meme kanserinin ana kitleden uzağa yayılıp yayılmadığı belirlenir. Bu amaçla tümörün boyutları, yakındaki lenf düğümlerine sıçrayıp sıçramadığı, kaç lenf düğümüne sıçradığı ve vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığı gibi bilgilere ihtiyaç vardır. İnvaziv duktal karsinomda evrelendirme için 4 aşama vardır. Her biri evre anlamına gelen İngilizce "Stage" kelimesi ile de adlandırılır. 

İnvaziv duktal karsinomda evrelendirme aşamaları nelerdir?


Evrelendirme 1'den 4'e uzanan bir skalada tarif edilir. En erken evre birinci evredir (Stage 1). Dördüncü evre ise invaziv duktal karsinomun en ileri evresi olup vücudun başka yerlerine yayılım söz konusudur. Evreler kendi içinde tümörün büyüklüğü, lenf düğümlerine sıçrayıp sıçramadığı, uzak metastaz yapıp yapmadığı gibi özelliklerine göre A, B, C gibi harflerle sınıflandırılır.



İnvaziv duktal karsinomun evrelendirmesinde yapılan işlemler nelerdir?

Fizik muayene:

Doktorunuzun yapacağı muayene ve görüntüleme teknikleri ile İnvaziv duktal karsinomun evrelendirmesi yapılır. 
Doktor eli ile yapacağı muayenede memede olan kitleyi hisseder ve kabaca boyutlarını belirler. Ayrıca kitle etrafında veya koltuk altındaki lenf düğümlerinin ele gelip gelmediğini kontrol eder.

Kan tahlilleri:

Meme tümör hücrelerinin karaciğer veya kemikler gibi vücudun başka yerlerine gidip gitmediğinin anlaşılması için öncelikle kan tahlilleri istenerek karaciğer fonksiyon testlerinin normal olup olmadığı, kemik yapım belirteçlerinin düzeyi belirlenir.

Görüntüleme tetkikleri:

Meme tümör boyutunun belirlenmesi için meme ultrasonu veya meme EMAR'ından faydalanılabilir. Bu tetkikler yardımıyla ayrıca memede tespit edilen kitleden başka bir kitlenin olup olmadığı, kitleye yakın lenf düğümlerinin büyüklüğü, bu lenf düğümlerine yayılım olup olmadığı gibi bilgiler de elde edilir.
Yukarıda sayılanlarla elde edilen bilgiler daha ileri tetkik yapılmasının gerektiriyorsa doktorunuz aşağıda sayılan tetkikleri de yaptırmanızı isteyebilir:

Kemik taraması: Bir miktar radyoaktif madde verilerek yapılan bu tetkik kemiklerin adeta fotoğrafını çekerek bir problem olup olmadığını gösterir.

EMAR: Vücudun uzak yerlerine yayılım olup olmadığının belirlenmesi için EMAR'dan faydalanılabilir.

PET: Bir miktar radyoaktif maddenin kullanıldığı bu tetkik vücut hücrelerinin faaliyetleri hakkında bilgi sağlar. PET yardımıyla meme kanserinin vücudun diğer yerlerine yayılıp yayılmadığı anlaşılabilir. İnvaziv duktal karsinomun en sık yayıldığı yerler karaciğer, akciğer, kemikler ve beyindir. 

Yorumlar