İnvaziv duktal karsinomda kemoterapi

İnvaziv duktal karsinomda sistemik tedavi seçenekleri kemoterapi, hormon tedavisi ve hedefe yönelik tedavi olarak sıralanabilir. Lokal tedavi yapılırken memede invaziv duktal karsinomun bulunduğu yer hedeflenirken, kemoterapi, hedefe yönelik tedavi ve hormon tedavisinde vücudun herhangi bir yerinde kalmış olabilecek kanser hücrelerinin tamamının ortadan kaldırılması amaçlanır. Bu tedavi yöntemleri ile aynı zamanda invaziv duktal karsinomun tekrarlaması da engellenmeye çalışılır. Bu yazımızda invaziv duktal karsinomda kemoterapi anlatılmaktadır.

İnvaziv duktal karsinomda kemoterapi

İnvaziv duktal karsinomda kemoterapi


Kemoterapi ilaçları çoğunlukla damar içine verilen ve böylece tüm vücuda yayılan ilaçlardır. Kemoterapi çoğunlukla 3-6 ay arası sürer. Genellikle birkaç kemoterapi ilacı bir arada verilir. Kemoterapi ilaçları kanser hücrelerini ortadan kaldırırken vücuttaki sağlıklı hücreleri de etkilediğinden tedavi sırasında bulantı, saç dökülmesi gibi bilinen yan etkiler ortaya çıkar.


Adjuvan ve neoadjuvan kemoterapi ne demektir?

Adjuvan kemoterapi cerrahi operasyondan sonra uygulanan kemoterapiye verilen isimdir. Tümör çapının büyük olduğu, çevresindeki lenf düğümlerine veya vücudun diğer kısımlarına yayıldığı durumlarda cerrahi operasyon öncesinde de kemoterapi yapılabilir. Buna neoadjuvan kemoterapi adı verilir. Bu sayede tümör kitlesi mümkün olduğu kadar küçültüldüğü gibi yakın ve/veya uzak metastazlardaki kanser hücreleri tamamen ortadan kaldırılabilir.

Kemoterapi ilaçları nasıl uygulanır?

Kemoterapi ilaçları belirli periyotlarda verilir. Kullanılan kemoterapi ilaçlarına göre haftada, 2 haftada veya 3 haftada bir kemoterapi yapılabilir. Her kemoterapi öncesi kan tahlilleri yapılarak çıkan sonuçlara göre vücudun kemoterapiden nasıl etkilendiği değerlendirilir. Tahlil sonuçları yeni bir kemoterapi uygulamasının yapılması açısından uygun değilse kemoterapi vücut kendini toparlayana kadar bir süre ertelenebilir.
İnvaziv duktal karsinomda verilen kemoterapi ilaçlarının bazıları şunlardır:
  • Adriamycin (doxorubicin)
  • Cytoxan (cyclophosphamide)
  • Taxotere (docetaxel)
  • Taxol (paclitaxel)
  • Ellence (epirubicin)
  • Methotrexate
Kemoterapide kullanılacak ilaçlar nasıl seçilir?

Hangi kemoterapi ilaçlarının kullanılabileceğine doktorunuz karar verir. Tümör kitlesinin büyüklüğü ve vücuda yayılımı yanında kişinin diğer sağlık sorunlarının olup olmaması kemoterapi ilaç ve doz seçiminde etkili olan faktörlerdir. Örneğin, kalp hastalığı olan bir kişide kalbi daha az etkileyecek ilaçlar seçilerek kemoterapi yapılır. Kemoterapi yanında hedefe yönelik tedavi gibi başka tedaviler de uygulanacaksa, o ilaçlarla birlikte kullanılabilecek kemoterapi ilaçları tercih edilir. 

Yorumlar