Sentinel lenf nodu biyopsisi nedir?

Sentinel lenf nodu (düğümü) meme kanseri olan kişilerde lenf kanallarına giren kanser hücrelerini tutan koltuk altındaki ilk lenf düğümüdür. Koltuk altında birçok lenf düğümü bulunur. Bunlar arasında “sentinel lenf nodu” tabiri caizse bekçilik yapan ve gelen kanser hücrelerini tutup ileri geçirmeyen ilk lenf düğümü olarak tarif edilebilir. Sentinel lenf nodu biyopsisi sentinel lenf düğümünü belirleyen ve çıkartılmasını sağlayan cerrahi bir operasyondur. Çıkartılan lenf düğümü patolojiye gönderilerek kanser hücresi içerip içermediği tespit edilir.

Sentinel lenf nodu biyopsisinin önemi nedir?


Sentinel lenf nodu biyopsisi meme kanserinin lenf düğümlerine sıçrayıp sıçramadığını belirler. Tespit edilen sentinel lenf nodunda kanser hücresi tespit edilmemesi durumunda ameliyatta koltukaltı lenf düğümlerinin çıkartılmasına gerek kalmaz. Böylece ameliyat sonrası dönemde meydana gelecek lenfödem (kol şişmesi) riski ortadan kalkar. Aksi halde meme kanseri ameliyatında koltukaltı lenf düğümleri de çıkartılır ve ameliyat sonrası dönemde %50’ye varan oranda lenfödem görülür. Kol şişmesi olarak da bilinen lenfödem hastanın yaşam kalitesi açısından olumsuzluk yaratır.

Sentinel lenf nodu biyopsi

Sentinel lenf nodu biyopsisi nasıl yapılır?

Ameliyat esnasında mavi bir boya maddesi, radyoaktif madde veya her ikisi kombine edilerek meme başından veya memedeki kitleye yakın bir yerden deri içine verilir. Verilen maddeler kanser hücrelerinin kat ettiği yoldan geçerek sentinel lenf noduna ulaşır. Boyanan ve/veya radyoaktif tutulum gösteren lenf bezi tespit edilebilir hale gelir ve sentinel lenf bezi olduğu anlaşılır. Bu lenf düğümü kanser hücrelerini ilk tutan bekçi lenf düğümüdür. Ameliyatla çıkartılan bu lenf düğümü incelenmek üzere ameliyat esnasında patoloji laboratuvarına gönderilir. Bu işlemde kullanılan boya maddesi veya radyoaktif maddenin hastaya bir zarar vermesi söz konusu değildir.

Sentinel lenf nodu sonucu tedaviyi nasıl etkiler?

Ameliyatla çıkartılan sentinel lenf düğümü patoloji laboratuvarına gönderilir. Lenf düğümü incelenerek kanser hücresi içerip içermediği tespit edilir. Sentinel lenf düğümünde kanser hücresi yoksa, diğer koltuk altı lenf düğümleri de temiz demektir. Böylece koltuk altı lenf düğümlerini ameliyatla çıkartılmasına gerek yoktur.
Sentinel lenf düğümünde kanser hücresi varsa, kanser hücreleri diğer koltuk altı lenf düğümlerine de geçmiş olabilir. Bu durumda ise diğer koltuk altı lenf düğümlerinin de ameliyatla çıkartılması konusunda karar verilmesi gerekecektir.
Yukarıda bahsedilen her iki durum meme kanserinin evrelendirilmesi ve tedavi stratejilerinde değişikliklere sebep olacaktır.

Yorumlar