Bademcik ameliyatı

Bademcikler bazı kişiler için sürekli sorun olmuştur. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görüldüğü mevsimlerde bademcikleri şişen bu kişiler iğne yemekten bıkmış olduklarından bademciklerinden kurtulmak isterler.
Boğazda bulunan ve aslında ağızdan giren mikroplarla savaşan bu bezler belki de bizi daha ciddi hastalıklardan korumaktadır. Vücudun savunma mekanizmasında rol oynayan akyuvarları üreten bademciklerin sık sık iltihaplanmaları nedeniyle veya büyük bademciklerin sebep olduğu solunum ve yutma problemleri gibi durumlarda cerrahi bir operasyonla alınabilirler. Ayrıca, antibiyotik tedavisi ile iyileşmeyen ve tekrar eden bademcik abseleri sebebiyle de bademciklerin alınması önerilebilir.
Bademciklerin alınması işlemine "tonsillektomi" adı verilir. Ameliyatın nasıl ve kimlere yapıldığı, ne kadar sürdüğü ve ameliyat sonrası yaşananlar aşağıda özetlenmiştir.


Bademcik iltihaplarının sık olması ne demektir ?


Yılda 7 kereden fazla,
İki yıl üst üste, her yıl 5 kereden fazla,
Üç yıl üst üste, her yıl 3 kereden fazla bademciklerin iltihaplanmasıdır.

Bademcik ameliyatı

Kimlere bademcik ameliyatı olması önerilir ?

Sık bademcik iltihabı geçirenlere,
Tonsillit nedeniyle kulak enfeksiyonları geçirenlere,
Enfeksiyon geliştiğinde bademcikleri yutkunmayı zorlayacak kadar şişenlere,
Bademcik enfeksiyonunda bademcikleri solunumu zorlaştıracak kadar şişenlere bademcik ameliyatı olması önerilir.

Bademcik ameliyatının riskleri nelerdir ?

Anestezik maddelere reaksiyonlar ve alerji: Genel veya lokal anestezide kullanılan maddelere karşı hassasiyeti olan kişilerde reaksiyonlar gelişebilir. Bu reaksiyonlar; baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi küçük problemler olabileceği gibi, daha ciddi ve alerjik problemler de olabilir.

Ameliyat bölgesinde şişlik: Yumuşak damak ve dilde meydana gelebilecek şişlikler solunum problemlerine yol açabilir.

Kanama: Bazı kişilerde ameliyat sırasında aşırı kanama meydana gelebileceği gibi, ameliyat sonrasında da kanamalar olabilir.

Enfeksiyon: Nadiren ameliyat bölgesinde enfeksiyonlar da gelişebilir.


Ameliyat öncesi aç kalmak gerekir mi ?


tonsillit bademcik ameliyatı

Bademcik ameliyatı olmadan önce en az 6 saat olmak üzere herhangi birşey yenip içilmemelidir. Buna su, şeker gibi şeyler de dahildir.

Ameliyat esnasında kişinin canı yanar mı ?

Bademcik ameliyatları lokal veya genel anestezi ile yapıldığından acı duyulmaz. Ameliyatın lokal veya genel anestezi ile yapılmasına doktorunuz karar verecektir. Yaşı küçük olanların ameliyatında genellikle genel anestezi tercih edilir. Lokal anestezinin kullanıldığı bademcik ameliyatlarında ağrı ya da acı hissedilmez, doktorun ameliyatı yaparken bademciklerin çevresine dokunmaları hissedilir.

Bademcik ameliyatı ne kadar sürer ?

Ameliyat genellikle 1-1,5 saat kadar sürer. Anestezinin etkisi başladıktan sonra uzman doktor ameliyatı yapmaya başlar. Bunun için ameliyat süresince ağzın açık kalması gereklidir. Bunu sağlamak için ağzı açık tutan bir aparat ağza yerleştirilir. Böylece operatör rahat çalışabilir.

Bademcik ameliyatı nasıl yapılır ?

Kulak Burun Boğaz uzman doktorları tarafından yapılan ameliyatlar genellikle bir bistüri veya makas yardımıyla bademciklerin kesilip alınması şeklinde gerçekleştirilir. Teknolojinin giderek ilerlemesi ile ameliyat yöntemleri de değişiklik göstermektedir. Birçok ameliyat tekniğinde olduğu gibi, bademcik ameliyatlarında da lazer kullanılmaya başlamıştır. Ayrıca ultrason ve dondurma gibi değişik teknikler de yaygın olmasa da, bademcik ameliyatlarında kullanılmaktadır.

Ameliyat sonrası hastanede ne kadar kalınmalıdır ?

Bademcik ameliyatlarından sonra genellikle 1 gün hastanede yatmak gerekebilir. Genel anestezinin etkisinin geçmesi veya ameliyat sonrası yaşanabilecek problemler dolayısıyla 1 gece hastanede kalınabilir. Ancak, genel durumu iyi olan, kendini iyi hisseden ve problem yaşanmayacağı düşünülen hastalar doktorunun izniyle kısa bir gözlen süresinden sonra evine gönderilebilir.

Ameliyat sonrası neler yaşanır ?

Ameliyat sonrası anestezinin etkisi geçtikten sonra ameliyat bölgesinde ve kulaklara doğru ağrı hissedilmeye başlar. Bunun için ağrı kesiciler kullanılabilir.
Çene hareketleri yapılırken, ağız açılıp kapanırken de ağrı olabilir. Bunun en büyük nedeni ameliyat esnasında ağzın sürekli açık tutulmasıdır. Ağrı kesiciler burada da kullanılabilir.
Ameliyattan sonraki gün bademciklerin bulunduğu yerde beyaz veya sarımsı bir zar meydana geldiği görülür. Bu zar, yara yerinin iyileşme belirtisi olup telaş edilmemelidir. Ameliyat sonrasındaki iki hafta boyunca bu tabaka yavaş yavaş dökülür ve ortadan kalkar. Bu süre boyunca bu tabakaya bağlı ağız kokusu olabilir.
Ameliyat sonrası bol sıvı alınması da önemlidir. En iyisi su içmektir. Tahriş edici, gazlı içecekler içilmemelidir.

Yutkunmada problem olacağı için sert gıdaların yenmesi zordur. Bu sebeple, ameliyat sonrası ilk günlerde yumuşak gıdalar tüketilmelidir. Puding, sütlaç veya dondurma gibi yiyecekler alınabilir. Baharatlı ve sert gıdalardan kaçınılmalıdır.
Ameliyat sonrasında dinlenmek ve ağır beden hareketlerinden kaçınmak gerekir. Normal yemek yemeye başladıktan ve ağrılar geçtikten sonra okula veya işe dönülebilir.
Ameliyat sonrası yaşanan kanamalarda telaş etmemek gerekir. Genellikle ameliyattan sonraki 5-10. günler arası meydana gelen kanamalarda ağız ve boğaz soğuk su ile çalkalanır ve baş yukarıda tutularak dinlenmek gerekir. Kanamanın devam etmesi durumunda vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmek ve önerisi doğrultusunda davranmak, eğer bağlantı kurulamıyorsa bir acil servise  başvurmak gerekir.
Ateş olur ve 39 dereceyi geçerse doktorunuz ile görüşmeniz gerekir.
Boğazın tamamen iyileşmesi ve sağlıklı pembe görünümünü kazanması 6 hafta kadar sürebilir.

Bademcik ameliyatı nasıl yapılır(Termal Welding Tonsillektomi) video

Yorumlar