Bademcik iltihabına iyi gelenler

Sonbahar ve kış aylarında artan üst solunum yolu enfeksiyonlarından bademcikler de nasibini almakta ve iltihaplanmaktadır. Bademcik iltihabına sebep olan mikroplar genellikle virüslerdir.
Virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlar, aslında ilaç tedavisine ihtiyaç duymayan hastalıklar olup, dinlenme ve hastalıkla birlikte görülen belirtilerin hafifletilmesi ile kısa sürede iyileşirler.
Belirtilerin hafifletilmesi ve bademciklerdeki iltihaplanmanın giderilmesi için evde uygulanabilecek yöntemler şunlardır:

Tuzlu su ile gargara: Bir bardak ılık suda eritilen bir çay kaşığı tuz ağızda bademciklere değecek şekilde gargara yapılıp tükürülmelidir. Çok eski yıllardan beri yapıla gelen bu yöntem, boğaz ağrısını geçirdiği gibi, bademciklerin şişini de indirir. Ayrıca, bademciklerin yüzeyinde bulunan mikropları da uzaklaştırır.

Elma sirkesi: Tuzlu su ile yapılan gargara, elma sirkesi ile de denenebilir. Ilık su ile karıştırılan elma sirkesi ile yapılan gargara, enfeksiyonu temizler ve boğazdaki ağrı ve şişliği geçirir.

Papatya çayı: Bademcikler şiştiğinde papatya çayı da denenebilecek seçeneklerdendir.
Papatya, sıcak su ile demlendikten sonra bal ile karıştırılarak içilebilir. Papatyanın iyileştirici özelliklerini gösterebilmesi için demlenirken kapağı açılmamalıdır. Papatya ağrıyı azaltırken, balın antiseptik özellikleri ile enfeksiyon temizlenir ve boğaz yumuşatılır.

Papatya çayı

Limon suyu: Eski tedavi yöntemlerinden biri de limon suyudur. Ilık suya sıkılacak bir limonun suyu bir çorba kaşığı bal ve bir fiske tuz ile karıştırılır. Günde birkaç kez bu karışım içilerek boğazdaki ağrı ve rahatsızlık giderilebilir. Limonun içindeki C vitamini de bağışıklık sistemini güçlendirir.

tuzlu su ile gargara

Soğan: Kokusuna dayanılabilirse, soğan da rahatsızlığı giderebilir. Soğanın suyu sıkılır, 2 çorba kaşığı soğan suyu bir bardak ılık suya karıştırılarak gün boyu bu su ile gargara yapılır.

Zencefil: Taze zencefil kökünün bir çorba kaşığı kadar suyunu bir çorba kaşığı bal ve 2 çorba kaşığı sıcak su ile karıştırıp, bu karışımla gargara yapılabilir. Taze zencefil yerine toz zencefil de kullanılabilir. Bu durumda, bir çay kaşığı toz zencefil bir miktar bal ile karıştırılıp sıcak süt içinde eritilerek içilebilir.

Kekik: Antiseptik özellikleri bilinen kekik tonsillitin iyileştirilmesinde kullanılabilir. Kuru veya taze kekik 10-15 dakika kadar demlendikten sonra çay gibi içilirse, boğazı yumuşatır ve rahatlama sağlar.

Çorbalar: Bademcikler şiştiğinde yemek yeme güçleşir. Tavuk ve sebze çorbaları bu dönem için birebirdir. Sıcacık çorbalar boğaz ağrısını hafiflettiği gibi, besleyici etki gösterirler ve bağışıklık sistemini güçlendirirler. Çorbanın tüten dumanı da burnunuzun açılmasını sağlar.

Uyarı: Yukarıda yazılan ve her evde denenebilecek olan yöntemler bademciklerinizin iyileşme sürecinde size rahatlama sağlayacaktır. Ancak, bakteriyel kaynaklı olan bademcik iltihaplanmalarında iyileşmeniz için doktorunuza görünmeniz ve yazacağı antibiyotiği önerdiği doz ve süre boyunca kullanmanız gereklidir.

Yorumlar