Bebeklerin ilk göz muayenesi ne zaman yapılmalıdır ?

Bebeklere göz muayenesi yaptırılması çok önemlidir, çünkü bebeğin gelişimi çevreden aldığı uyarılara bağlıdır. Yenidoğan bir bebeğin ne kadar görebildiği tartışmalı olsa da, ışığı, şekilleri ve hareketleri görebildikleri düşünülmektedir.
Bebeğin görmesinde bulunan bir problem, bebeğin çevreye uyum sağlamasında sorunlara neden olur. Bebekte bulunabilecek bazı göz rahatsızlıkları erkenden tedavi edilmezse, ileride kalıcı sorunlara yol açabilmektedir. Bu konuda hassas davranılarak, hastalığının teşhis edilip bir an önce tedavisinin yaptırılması gerekmektedir.

Bebeklerde doğumdan itibaren ortaya çıkabilecek göz sorunlarını genellikle pediatristler, aile hekimi veya aile tarafından fark edilecektir. Böyle bir durumda bebeğin, göz muayenesinin yapılması, tedavinin başarısı açısından son derece önemlidir.


Bebeklerin ilk göz muayenesi ne zaman yaptırılmalıdır?


İlk göz muayenesi doğumdan hemen sonra yapılmaktadır. Bebek doğumdan sonra taburcu olmadan önce göz enfeksiyonları, çeşitli yapısal anormallikler açısından muayene edilmelidir.
Erken doğmuş olan bebekler yüksek miktarda oksijene maruz kalmaları durumunda "prematüre retinopatisi" adı verilen durum ortaya çıkabilir. Bu bebeklerin görmesi ciddi bir şekilde etkilenebilir. İleri yaşlarda görme problemleri ile karşılaşmamak için erken doğan bebekler bir göz doktorunca mutlaka muayene edilmelidir.
Eğer ailede şaşılık, göz tembelliği, göz bozukluğu, doğumsal kataraktlar, doğumsal tümörler gibi herhangi bir göz hastalığı varsa, bebeğin muhakkak ilk bir ay içinde göz muayenesinden geçmesi gerekir.

bebek göz muayenesi

Sağlıklı olduğu düşünülen bir bebeğin  göz muayenesi en geç ne zaman yaptırılmalıdır?

Tamamen sağlıklı olduğu düşünülen bir bebekte, herhangi bir ailevi risk faktörü de yoksa, ilk muayene zamanı 6. aydır, çünkü 6 aylık bir bebek nesneleri birbirinden ayırt etmeye başlar.
Ayrıca, 6 aylık bebeklerde muayene nispeten rahat olmaktadır. Bu muayenede gözlerin koordine hareket edip etmediği kontrol edildikten sonra diğer göz hastalıkları açısından da incelenerek olabilecek bir problem çok erken dönemde tespit edilebilir.
Daha sonraki muayeneler ise bir sorunu yoksa 3-3,5 yaş civarları ve 4,5-5 yaş civarı yani okul öncesi yaşlarına denk gelen dönemde, daha sonra ise okul çağında yılda bir,  en geç 2 yılda bir  aralıklarla göz muayenesinden geçirilmelidir.

Göz ile ilgili hangi problemlerde doktorunuza başvurmalısınız ?
  • Göz yaralanmaları,
  • Sürekli gözlerini kaşıma,
  • Gözlerini kısma,
  • Göz kapaklarında düşme,
  • Gözlerin birlikte hareket etmemesi,
  • Göz bebeklerinin eşit boyutta olmaması,
  • Gözlerin ışığa duyarlılıklarının değişmesi,
  • 24 saatten uzun süreyle göz kapaklarında kızarıklık, şişkinlik, kabuklanma veya akıntı.

Yorumlar