Bronşit nedir ?

Akciğerlere hava giriş çıkışını sağlayan tüplerdeki hücrelerin iltihaplanmasına "bronşit" adı verilir.
Solunum yolları enfeksiyonlarının sebep olduğu akut bronşit veya solunum yollarının daimi tahrişi veya iltihaplanmasına bağlı daha ciddi bir durum olan kronik bronşit halinde görülebilir.

Akut bronşite bağlı öksürük birkaç hafta sürse de kısa sürede iyileşir. Kronik bronşit ise daha uzun süren ve ciddi tıbbi tedavi gerektiren bir durumdur.


Bronşitin belirtileri nelerdir?

  • Öksürük,
  • Balgam,
  • Yorgunluk,
  • Nefes darlığı,
  • Hafif ateş,
  • Titreme.

Bronşitin sebepleri nelerdir?


bronşit

Akut bronşitin sebebi genellikle virüslerdir. Soğuk algınlığı ve gribe neden olan virüsler  akut bronşite de yol açarlar.
Kronik bronşitin en sık nedeni ise sigaradır. Hava kirliliği, toz, zehirli gazlar da kronik bronşit gelişimine katkıda bulunurlar.

Bronşit teşhisi nasıl konur?

Hastalığın ilk günlerinde bronşiti soğuk algınlığı veya gripten ayırmak zordur. Şikayetlerinizi dinleyen doktorunuz önce akciğerlerinizi dinler. Akciğerlerinizi dinlemek doktorunuzun bronşit teşhisi koyması için genellikle yeterlidir. Ayrıca, hastalığın durumuna göre; akciğer filmi çektirmenizi, balgam testi veya solunum fonksiyon testi yaptırmanızı isteyebilir.

Akciğer filmi: Öksürüğe sebep olabilecek zatürre gibi farklı hastalıkları ortaya çıkarmak için akciğer filmi çektirilir.

Balgam testleri: Balgam, öksürdükçe akciğerlerden gelen akıntıdır. Balgam kültürü gibi laboratuvar testleri yaptırılarak, balgamda herhangi bir bakteri bulunup bulunmadığı ortaya çıkar. Eğer balgamda hastalık yapıcı bir bakteri ürerse, tedavide antibiyotik kullanmak gerekir. Balgam, rahatsızlığın alerjik olup olmadığını da gösterir.

Solunum fonksiyon testi: Soluk alıp verirken akciğerlerin hava tutma kapasitesini ölçmek için kullanılan bir testtir.

Bronşit tedavisi nasıl yapılır?


kronik bronşit tedavisi

Bronşitlerin çoğu 2 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Bazı durumlarda kullanılması gereken ilaçlar şunlardır:

Antibiyotikler: Bronşitler genellikle virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlar olduklarından antibiyotik kullanmaya gerek yoktur. Ancak doktorunuz bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyon geçirdiğinizi düşünüyorsa antibiyotik kullanmanızı isteyebilir.

Öksürük şurubu: Bronşit esnasında öksürüğü baskılamak doğru değildir. Öksürük sayesinde bronşlardaki balgam dışarı çıkabilir. Ancak şiddetli öksürük nedeniyle geceleri uyku uyunamadığı durumlarda geceleri yatarken öksürük kesici ilaçlar kullanılabilir.

Nemlendirici: Ilık nemli hava solunması öksürükleri hafifletirken, balgamın akışkan olmasını da sağlar.

Sigara: Sigara içilmemelidir. Hava kirliliği varsa maske kullanılmalıdır.

Grip aşısı: Bronşite sebep olan virüsler genellikle grip virüsleri olduğundan, her sene grip aşısı yaptırmak koruyuculuk sağlayacaktır (Bakınız:Grip aşısı nedir?).

Yorumlar