Frengi (sifiliz) teşhis ve tedavisi

Frengi teşhisi kan örneğinde, yarada veya beyin omurilik sıvısında yapılabilir:

Kan tahlili: Frengiye sebep olan bakteriler vücuda girdiklerinde bağışıklık sistemi onlarla savaşmaya başlar.
Bu savaş esnasında antikor adı verilen maddeler üretir. Bu antikorların kanda tespit edilmesi, frenginin teşhis edilmesini sağlar. Serolojik testler adı verilen bu testler yardımıyla, enfeksiyondan 2-3 hafta sonra antikorlar saptanabilir.

Yaralardan örnek alınması: Frenginin ilk aşamalarında yaralardan alınan örnekler laboratuvarda incelenerek de frengi teşhisi konabilir.
Yara örnekleri laboratuvarda uygun boyalarla boyanır ve mikroskop altında değerlendirilir. Mikroskopta görülen bakteriler frengi teşhisi konulmasını sağlar.

Beyin omurilik sıvısı (BOS): Frenginin sinir sistemini etkilediği düşünüldüğünde uygun koşullarda BOS alınarak laboratuvara inceleme için gönderilebilir. BOS'da yapılacak olan tahliller, frenginin sinir sistemine bulaşıp bulaşmadığını ortaya koyar.

Frengi tedavisi nasıl yapılır ?


Erken dönemde tespit edilerek tedavinin başlaması durumunda frengi kolaylıkla tedavi edilebilir. Penisilinin keşfedilmesinden önce dünya üzerinde salgınlara ve ölümlere sebep olan sifiliz, penisilin sayesinde artık ortadan kaldırılabilmektedir.

frengi sifiliz tedavisi penisilin

Bir yıldan az süre içinde frengi bulaşan kişilere tek doz penisilin uygulaması mikropların öldürülmesi ve hastalığın ilerlemesinin önlenmesi için yeterlidir.
Bir yıldan uzun süredir frengi hastası olanlara daha fazla penisilin uygulanır.
Frengi hastalığı olan hamile kadınlara önerilen tek tedavi de penisilindir. Hamileliği sırasında sifiliz nedeniyle tedavi gören kadınların bebeklerine de doğum sonrası antibiyotik tedavisi yapılır.

Tedavi başladıktan sonra neler yapılmalıdır ?

Belirli aralıklarla kontrol edilerek, tedavinin bakterileri ortadan kaldırıp kaldırmadığı belirlenir.
Tedavi sona erene ve kan testleri bakterinin tamamen ortadan kalktığını gösterene kadar cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.
Cinsel ilişki kurulan kişiler uyarılarak onların da kontrol edilmesi ve tedavi olmaları sağlanmalıdır.

Tedavi olan kişiler tekrar frengi olur mu ?

Evet. Bir kez frengi olmanız ve tedavi edilmeniz tekrar frengi olmanıza engel değildir. Enfeksiyonu tekrar kaparsanız, tekrar frengi olursunuz. Bu sebeple cinsel ilişki yaşanan kişiler dikkatli seçilmelidir.

Yorumlar