Genital siğillerin teşhis ve tedavisi

Genital siğiller farklı formlarda bulunabilir. Bazıları deriden hafif kabarıktır ve bir şikayete sebep olmazken, bazıları geniş bir alan kaplayan karnıbahara benzeyen yapılar halindedir.
Genital bölgede gözle görülebilen yerlerde olanlar kolayca tespit edilir fakat vajina ya da anüs içinde olanlar gözle görülmediklerinden ancak bulgu verdikleri zaman farkedilebilirler.


Siğillere sebep olan HPV enfeksiyonu nasıl tespit edilir ?


Smear/PAP testi: Genellikle kadın hastalıkları ve doğum uzman hekimleri tarafından yapılan muayeneden sonra kadınlarda rahim ağzından dökülen hücreleri incelemek için yapılan bir testtir. Alınan örnekteki hücreler patoloji laboratuvarında bir patolog tarafından değerlendirilir. Genital siğillerin neden olduğu değişiklikler kansere yol açtığı için hücrelerde serviks kanserinin erken bulgularının olup olmadığı aranır.

HPV testi: Smear ile alınan hücreler HPV varlığı açısından da incelemeye tabi tutulabilir. Bu virüslerin DNA'larının rahim ağzında bulunup bulunmamasına göre HPV enfeksiyonu tanısı konabilir. En sık olarak rahim ağzı kanserine sebep olan HPV virüslerinden olan HPV 16 ve HPV 18'in genetik testleri bulunmaktadır.

genital siğil hpv testi

Genital siğiller nasıl tedavi edilir ?

Siğiller herhangi bir rahatsızlığa sebep olmuyorsa tedavi edilmeyebilir. Ancak, kaşınma, yanma, ağrı gibi rahatsızlıklara sebep oluyorsa tedavi edilmesi gerekecektir.

Kremler: Siğiller üzerine uygulanacak olan bazı kremler, siğillerin ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Bu tip kremlerin doktor kontrolunda uygulanması gereklidir. Yan etkileri arasında cilt tahrişi ve ağrı görülebilir.

Triklorasetik asit: Bu asit siğilleri yakarak ortadan kaldırır. Bu işlem de uzman bir doktor tarafından uygulanmalıdır.

Cerrahi tedavi: Yukarıdaki tedavilere cevap vermeyen veya geniş alan kaplayan siğiller için cerrahi tedavi yapılabilir. Cerrahi tedavi seçenekleri arasında; sıvı azot ile kriyoterapi, elektrik akımı ile elektrokoter uygulaması, lazer tedavisi ve lokal veya genel anestezi ile siğillerin ameliyat ile kesilmesi vardır.

Genital siğiller nasıl önlenir ?

Cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanımı genital siğil gelişimi riskini azaltacaktır. Ayrıca son yıllarda geliştirilen HPV aşıları genital siğillere sebep olan HPV türlerine karşı etkilidir.

Yorumlar