Hemodiyalizin yan etkileri nelerdir ?

Böbrekleri fonksiyon görmeyen kişilerin yaşamlarına devam edebilmeleri için hemodiyaliz hayat kurtarıcıdır. Ancak, hemodiyaliz tedavisi altında olan kişilerin değişik bir takım hastalıkları olabileceği gibi, yapılan işlemin de bir takım yan etkileri görülebilir.
Buna bağlı olarak, hemodiyaliz tedavisi alanlarda bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Çıkabilecek sorunların bilinmesi, çözülebilecek olanlara erken müdahale açısından önem taşımaktadır. Aşağıda hemodiyaliz sebebiyle yaşanabilecek problemler anlatılmaktadır:

hemodiyaliz

Kansızlık: Böbrek yetmezliğinde kansızlık meydana gelmektedir. Buna ek olarak, diyet kısıtlamaları, demir emiliminin azalması, sık yapılan kan tahlilleri ve demir ve vitaminlerin hemodiyaliz sırasında süzülmesi sebebiyle hemodiyalize girenlerde kansızlık görülür.

Tansiyon düşüklüğü: Özellikle şeker hastalığı olanlarda hemodiyalizin en önemli yan etkilerinden biridir. Diyaliz sırasında vücuttan su çekilmesinin tansiyonu düşürdüğü düşünülmektedir.

Kas krampları: Kesin nedeni bilinmeyen fakat vücutta sıvı azalmasına bir tepki olduğu düşünülen bu yan etki oldukça sık görülür. Kramplar daha çok bacak kaslarında görülmektedir.

Kaşıntı: Hemodiyaliz esnasında veya hemen sonrasında şiddetli kaşıntı görülebilir. Bunun nedeninin vücutta potasyum birikimi olduğu sanılmaktadır.

Uyku problemleri: Hemodiyalize girenlerin çoğunda çeşitli sebeplerle uykusuzluk görülebilmektedir.

Amiloidoz: Diyaliz ile ilişkili amiloidoz, kandaki proteinlerin eklem ve tendonlarda birikmesi sonucu oluşur. Bu durum özellikle 5 yıldan fazla zamandır hemodiyalize girenlerde görülür.

Perikardit: Kalbi çevreleyen zarın iltihaplanmasına perikardit adı verilir. Yetersiz hemodiyaliz perikardite sebep olabilir.

Sıvı yüklenmesi: Hemodiyaliz esnasında vücuttan sıvı çekildiği için,  hemodiyaliz seansları arasında önerilen miktardan fazla sıvı içilmesi başlıca akciğerler olmak üzere vücutta sıvı birikimine neden olur.

Tansiyon yüksekliği: Hemodiyaliz seansları arasında fazla tuz tüketimi ve sıvı alımı tansiyon artışına sebep olur.

Kanda potasyum seviyesinin yükselmesi: Hemodiyaliz tedavileri arasında kanda potasyum seviyesinin yükselmesi kalpte ritim bozukluğu ve kalp durmasına yol açabilir. Bu nedenle acil tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Özellikle diyetle potasyum içeren besinlerin alımına özen gösterilmelidir.

Enfeksiyon: Kateteri bulunan hemodiyaliz hastalarında görülebilen yan etkilerden biri de kateter bulunan yerde enfeksiyon gelişimidir. Kateterin takıldığı yerin çevresinde görülen kızarıklık ve şişlik enfeksiyon gelişimini işaret eder.

Yorumlar