Kurban Bayramında sağlıklı beslenme

Ramazan ayı boyunca oruç tuttuktan sonra bayramda yiyeceklerimize nasıl dikkat etmemiz gerekiyorsa, aynı özeni Kurban Bayramı süresince de göstermek gerekir.
Üstelik Ramazan Bayramı'ndaki tatlılara ek olarak Kurban Bayramı'nda menüye et ve sakatat da eklenmiştir. Bu yüzden, Kurban Bayramı proteinden zengin bir beslenme dönemidir. Ziyaret edilen komşu ve akrabalarda bayramın bereketi paylaşılır ve her kapıda lezzetli yemekler ile karşılaşılır. Ancak, çeşitli rahatsızlıkları bulunup, diyet yapma zorunluluğu olanlar için bu ikramlar zararlı olabilir.

Kurban eti ne zaman yenmelidir ?


Kurban kesildikten sonra hemen kavurma yapmak ve afiyetle yemek istenir. Ancak, bayramın ilk günlerinde kurban kesildikten sonra hemen et yememek gerekir.
Bunun sebebi ilk günlerde yeterince dinlenmemiş olan etin sert olmasıdır. Et sert olduğunda diş ve mide problemlerine sebep olacağından, mümkünse eti kıyma yaparak tüketmek veya iyice yumuşayana kadar uzun süre haşlamak ve ondan sonra yemek gerekir.

kurban eti

Tansiyon, gut, kalp ve böbrek hastaları nelere dikkat etmelidir ?

Kurban bayramında bol proteinli bir menü ile beslenilir. Kavurmalar, haşlamalar, kebaplar gibi etli beslenme yukarıdaki hastalıkları olanlarda rahatsızlıklarının artmasına neden olabilir.
Kolesterol düzeyleri yüksek olan hastalar başta olmak üzere, gut, böbrek ve tansiyon hastaları yediklerine dikkat etmek zorundadır. Hep beraber yapılan kahvaltılardan başlayarak yenen besinlerin dengede tutulmasına çalışılmalı, gün boyu evde veya misafirliklerde yenilen bol protein içeren etli yemekleri dengeleyebilmek için sebze yemekleri de tüketilmelidir.
Etlerin yanında bol limonlu bir yeşil salata hem C vitaminin alınmasını sağlar, hem de etlerle birlikte demirin de emilimine olanak verir. Demir eksikliği olan kişiler buna özellikle dikkat etmelidir. Kalp, böbrek ve tansiyon hastaları etlerini tuzlayarak yemekten kaçınmalı, et ile birlikte; turşu, şalgam suyu ve bol tuzlu ayrandan uzak durmalıdır.

Kabızlık nasıl önlenebilir ?

Bol etli  beslenme, eğer beraberinde sebze ve meyve yenmiyorsa ve yeterli su içilmiyorsa, kabızlığa sebep olur. Bunu önlemek için lif oranı yüksek olan gıdaların da etle birlikte tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Etli yemek yapılırken, yanına haşlanmış sebzeler de ilave edilmelidir. Etlerle birlikte bol salata da yenmelidir. Günde en az 2.5-3 litre su içilmelidir.

Şeker hastaları nelere dikkat etmelidir ?

Ramazan Bayramında olduğu gibi, Kurban Bayramında da şekerli tatlı ikramlarından uzak durmaları gereken şeker hastaları,  öğünlerine dikkat etmeli, ölçüyü kaçırmadan ve diyetlerini bozmadan, gerekirse ikramları kibarca reddederek, aşırı yemekten kaçınmalıdırlar. Tatlı yerine şeker hastaları ölçüyü kaçırmadan meyve yiyebilir. Aksi halde, dengeler bozulur ve bin bir güçlükle kontrol altına alınmaya çalışılan kan şeker düzeyi yükselerek, tüm vücutta rahatsızlıklara sebep olur.
Sağlıklı bayramlar dileriz.

Yorumlar