Kurban eti ile bulaşabilen hastalıklar nelerdir ?

Hem kurban kesilirken, hem de kesilen etlerin dağıtımı sırasında azami dikkat gösterilmezse, hayvanlarda bulunan bir takım hastalıklar veya kesim sırasında etlere bulaşan mikroplar bazı rahatsızlıklara sebep olabilir.

kurbanlık koç


Kurbanlık hayvanlardan insanlara en sık bulaşabilen hastalıklar nelerdir ?


  • Şarbon,
  • Brusella,
  • Toksoplazma,
  • Salmonella,
  • Tenya.

Şarbon nedir ?

Şarbon bakterisi;
Cildimizdeki çizik ve yaralardan vücuda girerek deri şarbonu,
Hasta hayvanların çiğ etleri yendiğinde bağırsak şarbonu,
Solunum yoluyla vücuda girerse akciğer şarbonuna sebep olur.
Esasen hayvan hastalığı olan şarbon, Kurban bayramında hayvanların kesilmesi sırasında veya kurban etlerinin iyi pişirilmeden yenmesi sebebiyle hayvanlardan insanlara bulaşır.
Enfeksiyon tedavi edilmezse, bölgesel lenf düğümlerine ve kan dolaşımına geçebilir ve ölüme sebep olabilir. Bu sebeple şarbon olma şüphesi bulunan hayvanların derisi ve etine dokunulmamalıdır.

Brusella nedir ?


Malta humması adıyla da bilinen brusella enfeksiyonunun etkeni bir bakteridir.
Genel bulaşma yolu hasta hayvanların süt ve süt ürünlerinden olsa da, hayvanların kanı ile doğrudan temas da brusella bulaşmasına yol açabilir. Bu sebeple, Kurban bayramında kurban kesilirken azami dikkat gösterilmelidir.

Toksoplazma nedir ?


Bu hastalığın etkeni bir parazittir. İnsana parazitin kistlerini içeren etler yoluyla geçer.
Çiğ veya iyi pişmemiş etler yoluyla geçişin yanı sıra, kedilerin dışkısının bulaştığı etler de bu parazit enfeksiyonunun bulaşmasına sebep olabilir.
Bu nedenle, kurban kesilen alanların temizliği son derece önemlidir. Gebelerde ölü ve sakat doğumlara yol açan bu enfeksiyonun bulaşmaması için kurbanlık hayvanların seçiminin yanında kurban kesilen alanların seçimine de özen gösterilmelidir.

(Daha ayrıntılı bilgi için bakınız: Toksoplazma nedir ? Toksoplazma IgG ve IgM testleri )

Salmonella nedir ?


Genellikle kanalizasyon sularının karıştığı yemek ve içeceklerle bulaşan salmonella enfeksiyonları, kirli ellerle kurban kesen kişilerden bulaşabileceği gibi, kanalizasyon suları ile kirlenen yerlerde kesilen kurban etine de bulaşabilir.
(Daha ayrıntılı bilgi için bakınız: Salmonella ve gıda zehirlenmesi).

Tenya nedir ?


Çiğ ya da yeterince pişirilmemiş etlerle insana bulaşan tenya kistleri bağırsaklara yerleşerek yetişkin tenya haline gelirler. Halk arasında "abdest bozan" olarak adlandırılan bir parazit olan tenyadan korunmak için etler iyi pişirilmeden yenmemelidir.
Kurban Bayramlarında hayvanların kesilmesinden başlayarak, derisinin yüzülmesi, etlerinin parçalara ayrılması, parçaların evlere taşınması, dağıtılacak kişilere ulaştırılması, saklanması, yemek yapılması ve yenmesi aşamalarında hijyen kurallarına dikkat edilmesi durumunda çevreden bulaşabilecek enfeksiyonlar önlenebilir.
Etlerin iyi pişirilmesi son derece önemlidir. Yukarıda anlatıldığı gibi, çiğ et birçok enfeksiyonun insana bulaşmasına sebep olmaktadır. Bu hususlara dikkat edildiği taktirde, veteriner kontrolundan geçmiş hayvanların kurban edilmek üzere seçimiyle de hayvanlardan geçen hastalıklar büyük oranda engellenebilir.

Kurban Bayramınız kutlu olsun.

Yorumlar