Migren teşhis ve tedavisi

Migren ağrıları durumunda başvurmanız gereken doktor uzman bir nöroloji doktorudur.
Doktorunuz şikayetlerinizi dinledikten sonra size birtakım sorular sorar. Bu sorulara verdiğiniz yanıtlar doktorunuzun teşhis koymasına yardım eder. Ayrıca, baş ağrısına sebep olabilecek diğer durumları eleyebilmek amacıyla çeşitli laboratuvar tetkikleri isteyebilir.

Bu testler şunlardır:

Tomografi: Beyin tomografisi ile beynin çeşitli katmanlarının kesitleri alınarak, baş ağrısına yol açması muhtemel sebeplerin bulunup bulunmadığı belirlenir. Böylece, tümörler, enfeksiyonlar, beyin hasarı, kanama gibi durumlar ortaya çıkarılabilir.

MR: Beyinde ve kan damarlarında bulunabilecek tümör, kanama, enfeksiyon gibi beyin ve sinir sistemi ile ilgili olup, migren benzeri baş ağrılarına yol açabilecek durumlar beyin MR'ı çekilerek belirlenebilir.

Lumber ponksiyon (belden su alma): Bel omurları arasından bir iğne yardımıyla beyin omurilik sıvısı (BOS) adı verilen sıvı alınarak; enfeksiyonlar veya kanama gibi durumlar ortaya çıkarılabilir.

migren

Migren tedavisi 

Migreni tedavi etmek mümkün olmasa da; çekilen ağrıları hafifletmek ve atakların tekrar etmesini azaltmak veya önlemek amacıyla çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır.

Ağrı kesici ilaçlar: Migren atağının başlayacağının belirtileri ortaya çıkar çıkmaz ağrı kesici ilaçlar alınmalı ve mümkünse karanlık bir odada dinlenmelidir.
Ağrının şiddetine göre bazı kişilerde aspirin gibi basit ağrı kesiciler işe yararken, bazı kişilerde çok daha şiddetli ataklar görüldüğünden, daha kuvvetli ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Ancak ağrı kesiciler uzun süre kullanıldığında sindirim sisteminde rahatsızlıklar ve ağrı oluşturmakta, hatta mide kanamalarına yol açmaktadır.

Triptanlar: Beyin damarlarının kasılmasına yol açarak migren ağrılarının geçirilmesinde kullanılır. Bu tip ilaçlar bulantı, kas güçsüzlüğü gibi yan etkilere sahip olup, kalp krizi ve inme riski olan hastalarda kullanımı önerilmemektedir.

Ergotamin: Kafein ile beraber migren tedavisinde kullanılan, triptanlara göre daha az etkili bir ilaç türüdür. Migren ile beraber görülen bulantı ve kusma gibi durumları daha da ağırlaştırabilir. Daha az yan etkili ergo ilaçlarının formları ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Önleyici ilaçlar: Ayda 4 ve üzeri atak geçirenler ile atakları 12 saatten uzun süren ve ağrı kesicilerin etkili olmadığı migren hastalarında önleyici tedavi olarak beta blokerler veya antidepresanlar kullanılabilir.

Akupunktur: Migren baş ağrılarının şiddetinin azaltılmasında akupunkturun etkili olduğu bulunmuştur.

Masaj tedavileri: Migren sıklığını azaltmada masaj tedavilerinin de etkili olduğu ileri sürülmektedir.
Bunların dışında; Koenzim Q10, yüksek doz B12 vitamini, magnezyum takviyesi ve bazı bitkisel tedavilerin de migren ağrılarını azaltmada veya geçirmede etkili olduğu düşünülmektedir. Bu tedavilerden hangisi veya hangilerinin sizde yararlı olacağına doktorunuz karar vermelidir.

Yorumlar