Rotavirüs nedir ?

İshal, hele yanında kusma da olursa, insanı çok rahatsız eden ve bitkin düşüren bir durumdur. Sık sık tuvalete gitmeye sebep olan ishal, buna eşlik eden bulantı ve kusma kişinin tüm dengesini bozar. Yetişkinler bu durumu daha kolay tolere ederler fakat çocuklar ve yaşlılar ishalden çok etkilenirler.
Rotavirüs, Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine göre dünya çapında çocuklarda ishalin en sık rastlanan sebebidir. Önceleri daha sık görülen rotavirüs enfeksiyonları, rotavirüs aşısının geliştirilmesinden sonra eskiye nazaran azalmıştır.

Rotavirüs enfeksiyonu nasıl bulaşır ?


Rotavirüs kirli ellerden ağıza bulaşır ve vücuda girer. Hasta olan kişiler tuvalete girdikten sonra veya anneler hasta bebeğinin altını temizledikten sonra ellerini iyi yıkamazsa, ellerle dokununulan her yere Rotavirüs bulaşır. Buralara dokunan kişiler de ellerini ağızlarına götürdüğünde veya kirli elleri ile bir yiyeceğe dokunup yediklerinde, Rotavirüsü kapar.

Rotavirüs

Rotavirüs enfeksiyonu olan kişi ne kadar süreyle hastalığı yayar ?


Rotavirüs enfeksiyonunda, ishal başlamadan günlerce önce, kişinin dışkısında rotavirüs bulunur. Dışkıdaki rotavirüs hastalık belirtileri geçtikten 10 gün sonraya kadar bulunabilir. Bu dönem boyunca enfeksiyonu çevreye yayabilir.

Rotavirüs enfeksiyonu belirtileri nelerdir ?

Enfeksiyon genellikle ateş ve kusma ile başlar. Bundan sonra, 3-8 gün arası süren sulu ishal görülür. Bu esnada karın ağrısı da bulunabilir. Yetişkinlerde görülen bulgular daha hafiftir.

Rotavirüs enfeksiyonları kimlerde daha fazla görülür ?

Rotavirüs enfeksiyonlarına en sık olarak 4-24 aylık çocuklarda rastlanır. Yetişkinler ve çocuklarla uğraşan kişiler de risk altındadır.
Rotavirüs enfeksiyonlarına en çok kışın ve baharda rastlanır.

Rotavirüs enfeksiyonlarının tehlikesi nedir ?

İshal, vücuttan sıvı kaybına sebep olur. Özellikle küçük çocuklarda bu durum daha tehlikelidir. Eğer sıvı kaybı yerine konmazsa bu durum hayatı tehdit edebilir. Sıvı kaybını yerine koymak için bol su içilmelidir. Mideyi bulandırmazsa, yumuşak yiyecekler yenmeye çalışılabilir. Bebeğini emzirenler, emzirmeye devam etmelidir.

Rotavirüs tedavisi nasıl yapılır  ?

Özel bir rotavirüs tedavi şekli yoktur. Genellikle 3-8 gün süren rotavirüs enfeksiyonunda en önemli unsur bol su alınmasıdır. Rotavirüs enfeksiyonunda antibiyotiklerin yeri yoktur. Aşırı sıvı kaybı olup, su içemeyenlere serum takılması gerekebilir.

Rotavirüs aşısı var mıdır ?

Rotavirüse karşı aşı vardır ve bebeklerde 6 haftadan itibaren rotavirüs aşısı uygulanabilir. Kullanılan aşıya göre 2 veya 3 doz aşı yapılmalıdır.

Aşılı olanlar da rotavirüs enfeksiyonu olur mu ?

Farklı tiplerde rotavirüs olduğu için, aşılı olunsa bile birden fazla kez enfeksiyon gelişebilir. Ancak bu enfeksiyonlar aşısız olan kişilere göre daha hafif geçer.

Yorumlar