Sperm kültürü nedir, nasıl yapılır ?

Sperm kültürü, sperm sıvısı içinde mikroorganizma olup olmadığının araştırıldığı, tıbbi laboratuvar ortamında yapılan bir testtir.

Sperm kültürü testi  kimlere yapılır?


1-Üreme organlarında ağrı, yanma olan, spermi kanlı ve akıntılı gelen genital enfeksiyon şüphesi olan erkeklere,
2-Sperm testinde (spermiyogram) lökosit (akyuvar) görülen kişilere,
3-Çocuk sahibi olmak isteyip de, çocuk sahibi olamayanlara,
4-Testislerinde varikosel vb. sorunu olanlara,
(Bakınız:Varikosel nedir?)
5-Spermin rengi normalden farklı görünenlere yapılması istenebilen testlerdendir.


Sperm kültürü niçin yapılır?

sperm kültürü

Sperm sıvısının içinde mikroorganizma varlığının araştırıldığı sperm kültüründe, mikroorganizma bulunması halinde bu mikroorganizmanın hangisi olduğu ve bu mikroorganizmaya hangi antibiyotiğin etkili olduğunun bulunması için yapılır.


Sperm testi (spermiyogram) ile sperm kültürü arasındaki fark nedir?

Spermiyogramda, görünüm, kıvam, sperm hücrelerinin hareketlilik oranları, hücre yapısı, ph, sperm miktarı, sperm sayısı ve iltihap hücreleri gibi değerler ölçülür. Sperm kültüründe ise mikroorganizma varlığı araştırılır.

Sperm kültürü için örnek verilirken dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir ?

1-Hastaya verilen kap geniş ağızlı ve kapaklı ve steril olmalıdır.
2-Hastaya verilen kap steril olduğu için, hastanın sperm verirken bu kabın veya kapağının içine kesinlikle dokunmaması ve su, sabun vb. bir madde karıştırmaması gerekir.
3-Hastaya sperm örneği verirken rahat olabileceği bir oda ve ortam tahsis edilmelidir.
4-Hasta spermini yapmadan önce, ellerini ve penisini sabunlu su ile yıkamalı ve güzelce durulamalı, peçete ile iyice kuruladıktan sonra sperm yapma işlemine başlamalıdır.
5-Bu aşamada kesinlikle su, sabun gibi kayganlaştırıcı herhangi madde kullanmamalıdır.
6-Spermin tamamı verilen kabın içine yapılmalı ve kapağı sıkıca kapatılarak en kısa sürede laboratuvara teslim edilmelidir.
7-Sperm kültüründe mikroorganizma araştırıldığı için; hasta antibiyotik kullanıyorsa antibiyotik kullanımı bittikten sonra sperm örneği verilmelidir.

Sperm kültürü nerede yapılır ?

Sperm kültürü bu konuda eğitilmiş personeli ve yeterli teknik donanımı olan hastanelerde ve laboratuvarlarda yapılabilir.

Sperm kültürü nasıl yapılır ?

Laboratuvara verilen sperm kültür örneği farklı besiyerlerine ekim yapılarak, yeterli süre beklenir (bu süre genellikle 3 gündür). Mikroorganizma tespit edilirse, belirlenen bu mikroorganizmalar üretilerek çoğaltılmaya çalışılır.
Eğer mikroorganizma ürerse, üreyen mikroorganizma tanımlanır, adı konur ve o mikroorganizmayı öldürecek olan ilaç veya ilaçları belirlemek için de antibiyogram yapılır. Bu işlemler bazı sağlık kuruluşlarında manuel yöntemlerle, bazı yerlerde ise yarı otomatik özel cihazlarla yapılır.



Sonuçlar nasıl değerlendirilir ?

Sperm kültürü testi genellikle 2-3 gün içinde sonuçlandırılır. Üreme varsa, üreyen mikroorganizma adı ve antibiyogramdaki ilaç duyarlılıkları belirtilir. Üreme yoksa "üreme olmadı" diye rapor verilir.

Yorumlar