Menopoz tedavisi

Menopoz belirtileri ve kadınların rahatsızlıkları menopoz öncesi dönemde olduklarını ve kısa bir süre sonra menopoza gireceklerini ortaya koyar.
Menopoz teşhisi için genellikle testlere ihtiyaç duyulmaz. Ancak Tiroid stimüle edici hormon (TSH) düzeylerinin düşüklüğü menopoz bulgularını taklit edebileceğinden, TSH düzeylerinin bilinmesi için TSH düzeyinin belirlenmesi istenir.


Menopozda kadınlık hormonlarının seviyeleri nasıl değişiklik gösterir ?


Follikül stimüle edici hormon (FSH) düzeyi artar,
Östrojen düzeyi azalır.

menopoz

Menopoz tedavisi

Menopozda tıbbi tedavi, menopoz ile ortaya çıkan belirtiler ve menopozun yol açtığı durumları ortadan kaldırmak için yapılır.

Hormon tedavisi: Sıcak basmaları için en etkili tedavi östrojen tedavisidir. Belirtilerin azalması için gereken en düşük doz östrojen kullanılır. Östrojene ek olarak progesteron da verilir. Kemik erimesinin önlenmesinde de östrojen faydalı olacaktır. Östrojen tedavisine ne zaman başlanacağına doktorunuz karar verecektir.

Vajinal hormon tedavisi: Direk vajina içine konan ve östrojen içeren tablet veya kremler vasıtasıyla kuruluk giderilmeye çalışılır. Bu uygulama sayesinde tablet veya kremlerden salınan düşük dozlardaki östrojen, vajina dokusu tarafından emilir ve kuruluğun ortadan kalkmasını sağlar.

Antidepresanlar: Sıcak basmaları için kullanılan diğer ilaçlar ise antidepresanlardır. Özellikle östrojen kullanımı sakıncalı olan kadınlara düşük dozlarda antidepresanlar verilir. Bu ilaçlar aynı zamanda davranış değişiklikleri olan kadınlar için de faydalıdır.

Kemik erimesini önleyen ilaçlar: Menopozda görülen en önemli durumlardan biri de kemik erimesidir. Bu amaçla, kemik kaybını önleyen ve kırık riskini azaltan ilaçlar kullanılır.

Belirtilerin etkisini azaltmak için neler yapılabilir ?

Sıcak basmaları: Nelerin sıcak basmalarını tetiklediğini bulmak ve onlardan kaçınmaya çalışmak çok önemlidir. Birçok kadında sıcak içecekler, kafein, baharatlı yiyecekler, alkol, stres ve sıcak hava tetikleyici sebeplerdendir. Bunlardan kaçınmanın yanı sıra, soğuk bir bardak su içmek, serin bir yere çıkmak ve giysileri buna göre seçmek rahatlatıcı olabilir.

Vajinal kuruluk: Östrojen alımının zararlı olduğu kişilerde su bazlı kayganlaştırıcı veya nemlendiriciler ile kuruluk giderilmeye çalışılabilir. Gliserinli ürünler vajinada yanma ve tahrişe sebep olabilirler. Bu sebeple gliserinli ürünler tercih edilmemelidir.

Uyku düzensizlikleri: Uyku düzeninizi bozacak şeylerden uzak durun. Kafein uykuya dalmanızı güçleşirebilir. Alkol ise gece uykunuzdan uyanmanıza sebep olabilir.

Düzenli egzersiz: Şeker hastalığı, kalp hastalığı ve kemik erimesi gibi durumlara karşı korunmak için düzenli egzersiz yapılmalıdır.

Rahatlatıcı hareketler: Derin nefes alma, çeşitli masaj teknikleri ve kas gevşetme hareketleri menopozal belirtilerin azalmasına katkıda bulunabilir.

Yoga: Sıcak basmaları gibi bazı menopoz belirtilerinin azaltılmasında yoganın etkili olduğu bazı çalışmalarda gösterilmiştir.

Yorumlar