Tonsillit (bademcik iltihabı) nedir ?

Çocukluğunda bademcikleri şişmeyen yok gibidir. Hele eskiden bademcik enfeksiyonlarının rahatsızlığı yetmiyormuş gibi, kaynatılarak yüzlerce kez kullanılmış enjektörlerle iğnecilerin yaptığı penisilin iğneleri hepimizin kaba etlerini yakmıştır.
Boğazımızın iki yanında bulunan ve bademcik adı verilen bezlerin iltihaplanmasına "tonsillit" adı verilir.
Bademcikler iltihaplandığında; şişerler, yutma güçlüğü ile beraber boğaz ağrısı meydana gelir. Virüsler ve bakterilerin neden olduğu tonsillit etkene göre tedavi edilerek kısa sürede iyileşir. Ancak sık tekrarlayan ve tedavisi uzun süren bademcik iltihaplarında bademciklerin alınması da önerilebilir.

Tonsillit belirtileri nelerdir ?


  • Kızarık ve şiş bademcikler,
  • Çiğneme ve yutmada zorluk,
  • Ses kısıklığı veya kalınlaşması,
  • Ateş,
  • Baş ağrısı,
  • Ağız kokusu,
  • Boğaz ağrısı,
  • Burun akıntısı,
  • Kulak ağrısı,
  • Boyundaki lenf düğümlerinde ağrılı şişme,
  • Bademcikler üzerinde beyaz veya sarımsı alanlar.

Tonsillit sebepleri nelerdir ?

Virüsler ve bakteriler tonsillit sebepleridir. Tonsillite en sık sebep olan bakteri A grubu streptokoklardır.

tonsillit bademcik iltihabı

Bademcikler neden iltihaplanır ?

Vücuda ağız yoluyla giren mikroplarla savaştaki ilk askerler bademcikler tarafından üretilirler. Vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olan bademcikler, enfeksiyon ajanları ile ilk karşılaşan yer olduğu için, duyarlıdır. Ergenlikten sonra bademciklerin savunma fonksiyonu azalır.

Bademcik iltihaplarının tehlikesi nedir ?

Tonsillit gelişimine sebep olan etkenin streptokok olduğu durumlarda, tedavi olunmazsa veya tedavi yarıda kesilirse; kalp ve eklemleri etkileyen "romatizmal ateş" veya "glomerulonefrit" adı verilen böbrek hastalığı gelişebilir.

Tonsillit nasıl teşhis edilir ?

Şikayetlerinizi dinleyen doktorunuz ağzınızı açmanızı, dilinizi dışarı çıkarmanızı ve "Aaaa" demenizi ister. Bu sırada elindeki bir çubukla dilinize de bastırabilir. Böylece boğaz ve bademcikler rahatlıkla görülür. Boğazınızın ve bademciklerinizin durumuna göre tonsillit teşhisi konur. Bu esnada bademcikler üzerinden ucu pamuklu bir çubuğun yardımıyla örnek alınarak laboratuvara gönderilir. Bu örnekten yapılan boğaz kültürü tahlili ile tonsillit etkeninin streptokok olup olmadığı meydana çıkar.

Tonsillit tedavisi nasıl yapılır ?

Bakteriyel bir enfeksiyonun sebep olduğu tonsillit vakaları antibiyotiklerle tedavi edilir. A grubu streptokoklar için en sık kullanılan antibiyotik penisilindir. Penisilin alerjisi olanlara farklı tipte antibiyotik yazılır.
Rahatsızlık geçse de, antibiyotiklerin reçete edildiği dozda bitene kadar kullanılması son derece önemlidir.

Bademcik ameliyatı gerekli midir ?

Bu konu hakkındaki görüşler farklıdır. Bazı uzmanlar bademciklerin vücuda gerekli olduğunu, alınması durumunda mikropların daha aşağılara inerek daha ciddi enfeksiyonlara sebep olabileceğini düşünmektedirler. Bazı uzmanlar ise, devamlı iltihaplanan bademciklerin enfeksiyon kaynağı olduğunu ve kalp ve böbrek hastalıklarının gelişmesine zemin hazırlayabileceğinden, alınmasını önermektedirler.

Hangi durumlarda bademciklerin alınması gerektiğine veya buna gerek olup olmadığına doktorunuz karar verecektir. Genellikle sık tekrar eden ve tedavilere cevap vermeyen bademcik iltihaplarında, bademcik ameliyatı önerilebilir.

Bademciklerin iltihaplanmasını önlemek için neler yapılmalıdır ?

Eller sık sık yıkanmalıdır,
Hasta olduklarında çocuklar evde tutulmalıdır,
Hapşırır ya da öksürürken ağzın nasıl kapatılması gerektiği çocuklara öğretilmelidir.

Yorumlar