Yeni corona virus (2019-nCoV) nedir?


Coronavirüsler aslında yıllardan beri çeşitli hastalıklara sebep olan virüslerdir. Ancak 2019 yılının sonunda Çin’de Wuhan kentinde insandan insana geçebilen ve salgınlara neden olup solunum hastalıklarına yol açan yeni bir Coronavirus türü tespit edilmiştir. Virüsün başlangıçta hayvanlardan insanlara geçtiği ancak şimdi insandan insana da bulaş olduğu bildirilmektedir. Şu an için virüsün insanlar arasındaki yayılımının nasıl olacağı pek bilinmemektedir. Grip benzeri belirtiler gösteren hastaların durumunun ağırlaşması halinde zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm olabilmektir. Yeni coronavirüs hastalığına özgü bir aşı veya tedavi şekli henüz bulunmamaktadır. 

Yeni Coronavirüs nerede ortaya çıkmıştır?


Yeni Coronavirüs Çin’in Wuhan kentinde deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda ortaya çıkmıştır. Hayvanlardan insanlara bulaşan yeni Coronavirüsün kısa zamanda insandan insana da bulaştığı anlaşılmıştır.

korona virüs

Yeni Coronavirüs nasıl yayılır?


Coronavirüs bulaşan kişiler hastalığın yayılmasında rol oynar. Hastanın öksürüp hapşırmasıyla ortalığa saçılan virüsler çevredeki insanlara solunum yoluyla bulaşır. Etraftaki eşyalara da yapışan virüsler burada bir süre daha canlılığını sürdürmektedir. Bu yüzeylere dokunulduktan sonra ellerini gözlerine, burun veya ağzına götüren kişilere virüs bulaşabilir. Bu sebeple el hijyeni son derece önemlidir.

Yeni Coronavirüs kuluçka süresi ne kadardır?


Kuluçka süresi virüsün bulaşması ile hastalık belirtilerinin görülmeye başladığı zamana kadar geçen süredir. Yeni Coronavirüsün kuluçka süresi 2-14 gün arasındadır. Bazı kişilerde hastalık erken başlarken, bazı kişilerde hastalığın ortaya çıkması 2 haftayı bulabilmektedir.

korona virüs

Yeni Coronavirüs belirtileri nelerdir?


Yeni Coronavirüs enfeksiyonunda en sık olarak ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı görülür. Hastalığın şiddetlenmesi durumunda zatürre, solunum ve böbrek yetmezliği gelişebilir. Astım, kalp hastalığı veya şeker hastalığı gibi hastalığı olanlarda, ileri yaşta olanlarda yeni coronavirüsünün ağır hastalık oluşturma riski daha yüksektir.

Yeni Coronavirüs enfeksiyonundan korunmak için neler yapılabilir?


  • Virüse maruz kalan hastalardan uzak durulmalıdır. Çünkü yeni Coronavirüs enfeksiyonu insandan insana bulaşabilmektedir. 
  • Öksüren, hapşıran kişilerden en az 1 metre uzakta durulmalıdır. Çünkü öksürüp hapşıran kişilerde yeni Coronavirüs varsa, virüsleri küçük damlacıklar halinde çevreye yayar. bu kişilerin çok yakınında olunursa bu damlacıklar solunum yoluyla vücuda girer. 
  • Kalabalık yerlere girilmemelidir.
  • Eller bol su ve sabunla sık sık yıkanmalıdır. Ellerin yıkanması yarım dakikadan az olmamalıdır. Böylece ellerde virüs varsa uzaklaştırılmış olur.
  • Ellerin temizlenmesi için en az %60 alkol içeren el dezenfektanları kullanılabilir. Böylece ellerdeki virüsler ortadan kaldırılır.
  • Elleri ağza, buruna sokmamalı, gözlere dokunulmamalıdır. Çünkü eller birçok yere dokunduğundan yüzeylerde bulunan virüsler ellere, oradan da ağıza, buruna ve gözlere geçebilir. Bu durumda virüs vücuda eller yoluyla bulaşmış olur. 
  • Son iki hafta içinde Çin’e gidenler yukarıda sayılan belirtileri gösteriyorsa bir sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir.

korona virüs


Yeni Coronavirüs nasıl teşhis edilir?


Ülkemizde Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında teşhis için gerekli olan moleküler testler yapılmaktadır.

Yeni Coronavirüs aşısı var mıdır?


Yeni Coronavirüse karşı koruyucu bir aşı bulunmamaktadır. Ancak bu yolda çalışmalar devam etmektedir.

Yeni Coronavirüs nasıl tedavi edilir?

Hastanın genel durumuna göre destek tedavisi yapılır. Yeni Coronavirüs hastalığı için özel bir tedavi şekli şimdilik yoktur.
Yeni coronavirüs tedavisinde, diğer virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi, antibiyotiklerin yeri yoktur. Çünkü antibiyotikler virüs enfeksiyonlarında değil, bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlarda işe yarar. Ancak Coronavirüs enfeksiyonu sırasında ilaveten bir bakteriyel enfeksiyonun gelişmesi durumunda tedavide antibiyotik kullanılabilir. Buna doktorlar karar verir. 

Yorumlar