Yeni Coronavirüs evde beslenen kedi, köpekten bulaşır mı?

Coronavirüsler uzun yıllardan beri bilinen ve insanlarda soğuk alınlığı belirtilerinden değişik derecede solunum yolları rahatsızlıklarına sebep olan bir virüs ailesinin üyeleridir. Ancak 2019 yılının Aralık ayının ikinci yarısında Çin'de ortaya çıktığı bildirilen yeni bir Coronavirüs tespit edilmiştir. Bu yeni Coronavirüsün hızla yayıldığı ve ölümlere sebep olduğu duyurulmuş, olay tüm dünyada tedirginlik yaratmıştır. Şubat 2020 ortalarına gelindiğinde Çin'de yeni Coronavirüs nedeniyle 1500'e yakın ölüm olduğu duyurulmuş, Çin dışında da bu sebeple ölümler başlamıştır. 



İnsanlarda görülen ilk yeni Coronavirüs enfeksiyonlarının sebebi olarak Çin'in Wuhan kentindeki bir canlı hayvan pazarı gösterilmiştir.  Daha önceki yıllarda SARS veya MERS gibi hastalıkların sebebi olarak gösterilen Coronavirüslere benzer şekilde bu yeni Coronavirüsün kaynağı olarak Çin'deki hayvan pazarına işaret edilmesi, yeni Coronavirüsün de hayvanlardan insanlara geçebilmesi özellikle hayvan besleyen kişilerde endişelere yol açmış ve şu soruyu akla getirmiştir: Evde beslediğim hayvanlarımdan yeni Coronavirüsü bana da bulaşır mı? Dünya Sağlık Örgütü web sayfasında bu soruya aşağıdaki cevap verilmiştir.   

Evde beslenen kedi, köpek gibi hayvanlardan hastalık kapma ihtimali var mıdır?


Hayır. Şu an için evde beslenen kedi, köpek gibi hayvanlara yeni Coronavirüsü'nün bulaşabileceğine veya bunların yeni Coronavirüsü bulaştırabileceğine dair bir kanıt bulunmamaktadır. 


Ancak kedi, köpek gibi evde beslenen hayvanlar ile temas sonrası ellerin bol su ve sabunla yıkanması önerilir. Böylece bu gibi hayvanlardan bulaşabilecek çeşitli bakterilere karşı önlem alınmış olur. 

Yorumlar