Yeni Coronavirüs için spesifik bir ilaç var mıdır?

Çin'in Wuhan kentinde tespit edildiği 2019 Aralık ayından 17 Şubat 2020 tarihine kadar 1772 kişinin ölümüne yol açtığı bildirilen yeni Coronavirus (COVID-19) için salgın ile mücadele devam etmektedir. Dünya üzerinde bir yerden bir yere gitmenin kolaylaştığı günümüzde yeni Coronavirüs de dünya üzerinde kolayca yayılmaktadır. Öncelikle yakın ülkeler olmak üzere, Çin'e uzak ülkelerde de yeni Coronavirüs tespit edilmiş ve hastaların tedavileri sürmektedir. 


Şu ana kadar en çok Singapur, Japonya ve Tayland'da doğrulanmış yeni Coronavirüs vakası görülmüştür. Singapur'da 75, Japonya'da 59 ve Tayland'da 35 olmak üzere Çin dışında 454 yeni Coronavirüs hastası tespit edilmiştir. Bunlardan Japonya, Filipinler ve Fransa'da 1'er ölüm olmuştur. Salgının engellenmesi ve yayılmasının önlenmesi için Dünya Sağlık Örgütü'nün de desteklediği aşı ve ilaç çalışmaları bir yandan devam etmektedir. Bu aşamada hastalığın tedavisi ile ilgili bir ilaç bulunup bulunmadığı sorusu akla gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün web sitesinde bu soru şu şekilde yanıtlanmaktadır:

Yeni Coronavirüsün önlenmesi veya tedavisi için spesifik bir ilaç var mıdır?



Şu ana kadar yeni Coronavirüs enfeksiyonunun önlenmesi veya tedavisi için önerilebilecek bir ilaç yoktur. 
Yeni Coronavirüs bulaşan kişilerin tedavisi için gerekli önlemler alınmalı, destek tedavileri yapılmalıdır. 
Yeni Coronavirüs enfeksiyonunun spesifik tedavisine yönelik araştırmalar klinik denemeler yapılarak test edilmektedir. Araştırmaların ve ilaç geliştirmelerinin hızlanması için Dünya Sağlık Örgütü gerekli yardımları yapmaktadır.  

Yorumlar