Zatürre aşısı yeni Coronavirüse karşı korur mu?

Yeni Coronavirüsünün Şubat 2020'nin ortalarına geldiğimiz şu günlerde yaklaşık 1600 kişinin ölümüne sebep olduğu bilinmektedir. Yeni Coronavirüs Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktığı 2019 yılının Aralık ayından beri  önce Çin'de ardından tüm dünyaya yayılmakta ve herkesi tedirgin etmektedir. Yeni Coronavirüs nedeniyle ölümler genellikle ek bazı hastalıkları olan  yaşlılarda görülmektedir. Virüsün bulaştığı yaşlılarda çeşitli sağlık problemleri de varsa bu kişilerde yeni Coronavirüs enfeksiyonu daha ağır geçmekte, solunum sıkıntısından başlayıp zatürre, böbrek yetmezliği veya ölümlere sebep olmaktadır. 



Belli bir yaşın (65 yaş) üzerinde olup akciğer, böbrek, kalp, şeker hastalığı gibi çeşitli hastalıkları olan veya tekrarlayan zatürre enfeksiyonu geçiren kişilere koruyucu olarak zatürre (pnömoni) aşısı yapılmaktadır. Böylece bu kişilerin zatürre geçirme riski oldukça azalmakta ve kişiler zatürre aşısından fayda görmektedir. 




Yeni Coronavirüsün özellikle yaşlılarda şiddetli geçmesi durumunda zatürreye sebep olduğu ve buna bağlı ölümler olduğundan, zatürre aşısının yeni Coronavirüse karşı koruyucu olup olmadığı düşünülebilir. Aşağıda Dünya Sağlık Örgütünün bu konuda yaptığı açıklama bulunmaktadır:    


Zatürre aşıları yeni Coronavirüs enfeksiyonuna karşı korur mu?  




Hayır. Zatürre aşıları yeni Coronavirüse karşı koruma sağlamaz. 
Yeni Coronavirüs adında da anlaşılacağı gibi, yeni bir virüs olup henüz bu virüse karşı bir aşı geliştirilememiştir. Yeni Coronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmaları devam etmektedir. 
Yeni Coronavirüse karşı etkili olmasa da, 65 yaşın üzerindeki kişilerin yukarıda bahsedilen hastalıkları bulunması durumunda zatürre aşılarının kullanımı gerekli olup, ihmal edilmemelidir.

Yorumlar