Yeni Coronavirüs hastalığından (COVID-19) korunma yolları nelerdir?

Yeni corona virus tarafından bulaştırılan hastalığa COVID-19 adı verilmiş olup dünya üzerinde yayılmaya devam etmektedir. COVID-19 hastalığı Çin'de başlamış olsa da Şubat 2020 sonlarında sınırlarımıza dayanmıştır. İran'da yeni Coronavirüs sebebiyle ölümlerin görülmesi üzerine sınır kapıları kapatılmıştır. Bu kadar yakınımıza gelen hastalıktan korunmak için yapılması gerekenler iyi bilinmeli ve ciddiyetle uygulanmalıdır. Bu sayede yeni Coronavirüs'ün bulaşması ve COVID-19 hastalığının görülmesi önlenebilir.

Yeni Coronavirüs'ün bulaşması ve yayılmasının önlenmesi için neler yapılabilir?


  • Eller bol su ve sabunla sık sık yıkanmalı veya alkol içeren solusyonlarla temizlenmelidir. Böylece ellere bulaşan yeni Coronavirüsü ortadan kaldırılabilir ve bulaşması önlenir.
koronavirüs korunma
  • Öksüren veya hapşıran bir kişiden uzak durulmalı, aradaki mesafe en az 1 metre olmalıdır. Öksüren ve hapşıran kişiler ağız ve burunlarından çevreye damlacıklar yayar. Bu damlacıklar yeni Coronavirüs içeriyorsa yakında bulunan kişiler bu damlacıkları solunum yoluyla alabilir. Bu durumda yeni Coronavirüs bulaşmış olur.

  • Ellerinizle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın. Eller bir çok yere dokunduğundan çeşitli yüzeylerde bulunabilecek yeni Coronavirüsler ellere kolayca bulaşır. Ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize dokunduğunuzda ellere bulaşan bu virüsler vücuda girer ve COVID hastalığını size bulaştırmış olur.

  • Rahatsız hissediyorsanız evden dışarı çıkmayın. Ateş, öksürük ve solunum güçlüğü gibi belirtiler varsa en kısa zamanda tıbbi yardım alabilmek için en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. 
  • Sağlık Bakanlığı'nın COVID-19 hastalığı ile ilgili yaptığı uyarılara kulak verin. En doğru bilgiler ve gelişmeler Sağlık Bakanlığı tarafından duyurulmaktadır.    

Yorumlar