COVID-19 tedavisinde Ivermectin kullanılabilir mi?

Ivermectin halihazırda bit, uyuz ve çeşitli parazitlerin tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Ivermectin 1980'li yıllardan beri piyasada olan ve tüm dünyada bilinen bir ilaçtır. Son günlerde COVID-19 enfeksiyonu sebebiyle araştırmalar yapılmakta ve birçok ilacın etkinliği araştırılmaktadır. Bu bilimsel araştırmalardan biri de Avustralya'da yapılan ve Ivermectin adlı ilacın etkinliğinin araştırıldığı bir çalışmadır. Çalışma* 3 Nisan 2020 tarihinde "Antiviral Research" dergisinde yayınlanmıştır. Çalışma sonucuna göre elde edilen bulguya göre Ivermectin virüs RNA'sını 2 gün gibi kısa bir süre içinde oldukça azaltmaktadır. Yapılan araştırma insanda yapılmış olmasa da COVID-19 enfeksiyonunun tedavisinde bir seçenek olabilir. 




Ivermectin nedir?

Ivermectin 1975 yılında keşfedilmiş olan bir ilaçtır. Ivermectin 1980 yılından sonra baş bitleri, uyuz ve çeşitli parazitlerin yol açtığı hastalıklarda yaygın olarak kullanılmaktadır. 


Dünya Sağlık Örgütü’nün Temel İlaç Model Listesi’nde yer alan Ivermectin adlı ilacın kullanımının güvenli olduğu düşünülmektedir. Bu ilaç ile ilgili araştırmalar devam etmekte ve son yıllarda bazı virüs enfeksiyonlarında da kullanılabileceğine dair bulgular elde edilmeye başlamıştır. 

Ivermectin'in COVID-19 enfeksiyonunda etkili olabilir mi?

Ivermectin adlı ilacın COVID-19 enfeksiyonunda etkili olduğu ve tedavide kullanılabileceği iddiası oldukça yenidir. Avustralya'da araştırma yapan bilim insanları hücre kültür ortamında Ivermectin kullanmış ve 48 saat içinde virüs RNA'sında 5000 kata yakın azalma tespit etmişlerdir. 


  • Yapılan çalışmada SARS-CoV-2 virüsü ile enfekte edilen Vero/hSLAM adlı hücreler 2 saat sonra Ivermectin ile muamele edilmiştir. 
  • Başlangıçtan sonra her gün hücre pelletleri ve kültür ortamı (supernatant) SARS-CoV-2 RNA'sı açısından test edilmiş, daha 24. saatte virüs RNA'sında %90'ın üzerinde azalma tespit edilmiştir. 
  • Ivermectin ile tek bir doz muamele edilen hücreler ilaç verilmeyen hücrelerle karşılaştırıldığında 48 saat sonunda virüs RNA'sında 5000 kata kadar azalma olduğu bildirilmiştir. 
  • Buna göre Ivermectin uygulamasının 48 saatin sonunda tüm virus materyalinin etkili bir şekilde yok olduğu sonucu çıkarılmıştır.


Elde edilen bulgulara göre araştırmacılar Ivermectin'in SARS-CoV-2'e karşı in vitro koşullarda antiviral etki gösterdiği sonucuna varmıştır.

Ivermectin araştırma sonucunun anlamı nedir?

Adı geçen araştırma laboratuvar koşullarında hücre kültüründe yapılmıştır ve Ivermectin'in deneysel olarak SARS-CoV-2 RNA'sını azalttığını göstermektedir

Hücre kültüründe elde edilen bulgulardan sonra önemli olan şey Ivermectin'in insan vücudunda da aynı etkiyi gösterip göstermeyeceğinin belirlenmesidir. 

Bundan sonra Ivermectin adlı ilaç farklı dozlarda insanlarda denenerek COVID-19 enfeksiyonunu tedavi edip edemeyeceğinin belirlenmesi için gerekli araştırmalar yapılacaktır.  

*Çalışmaya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: 

Yorumlar