COVID-19'da tat ve koku alma hissi kaybı


Bilindiği gibi Aralık 2019 ortalarından beri önce Çin’de daha sonra hemen hemen tüm dünyada görülen yeni Coronavirüs salgını gündemimizi işgal etmektedir. Başlangıç zamanlarında henüz hastalık ile ilgili bilgiler yetersiz olsa da zamanla hastalığın belirtileri ve gidişatı ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıkmaktadır. Bilinen belirtilere ilaveten COVID-19 hastalarında görülen başka bir belirti de tat ve koku alma hissinde kayıptır. COVID-19’lu hastalar incelendiğinde, bazı hastalarda koku alma hissindeki kaybın hastalığın diğer belirtilerinden de önce başladığı belirlenmiştir.


COVID-19 belirtisi olarak koku ve tat kaybı

COVID-19 enfeksiyonunun en bilinen belirtilerinin başında ateş, öksürük gibi bulguların olduğu artık hepimizin malumu. Ancak Coronavirüs salgınının ilerlemesi ve hasta sayısının artması ile COVID-19 enfeksiyonunun başka belirtilerin de olduğu ortaya çıkmaktadır. Bunlardan ikisi tat ve koku duyularında kayıptır. Bu iki belirtinin de bilinmesi COVID-19 enfeksiyonu bulunup bulunmadığının belirlenmesinde önem taşımaktadır. Hatta bu iki belirti hastalığın diğer belirtilerinden önce çıkması sebebiyle daha da önem arz etmektedir.


COVID-19 hastalarındaki tat ve koku alma hissi kaybı neden oluşur?

Artık hepimiz yeni Coronavirüsün burun ve boğaza yerleştiğini biliyoruz. Zaten bu sebeple COVID-19 testi için alınan örnekler burun ve boğazdan alınmaktadır. Burunda bulunan Coronavirüslerin, burundan koku almayı sağlayan sinir uçlarına saldırdığı ve sinir uçlarının görev yapmasını engelleyerek koku alma duyusunda kayba sebep olduğu düşünülmektedir. Daha açık olarak anlatmak gerekirse, sinir uçlarındaki virüs işgali herhangi bir şeyin kokusunun sinir uçlarında algılanması engellemektedir. Bu durumda koku mesajı sinirler yoluyla beyne ulaştırılamamakta ve sonuç olarak koku alınamamaktadır. Benzer durum tat duyusunu ileten sinirler için de geçerlidir.


COVID-19 hastalarındaki tat ve koku alma hissi kaybı ne kadardır?

Başlangıçta nefes alma güçlüğü ve solunum sıkıntısı gibi belirtilerin sonuçları ile uğraşılıp bunların tedavi edilmesi ile ilgilenildiğinden dikkat çekmeyen koku ve tat hissinde azalma belirtisi zaman geçtikçe dikkat çekmeye başlamıştır. COVID-19 hastalarının yüzde 60'ında koku ve tat alma duyusunun kayba uğradığı tespit edilmiştir. Bunların da en az %25’inde bu belirti diğer belirtilerden daha önce olmuştur. Bu sebeple tat ve koku alma duyusundaki azalma COVID-19'un ilk belirtisi olarak görülebilir.

Yorumlar