Çin koronavirüs aşısı denemelerinde ikinci aşamaya geçti


Aralık ayı sonunda Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs bugüne kadar dünyada 9 milyona yakın kişide tespit edildi. Covid-19 hastalığı sonucu tüm dünyada ölenlerin sayısı da 460 bini aştı. Covid-19 enfeksiyonunun tüm dünyaya yayılmasından sonra bu hastalıktan korunmak için çeşitli tedbirler alınsa da esas korunma yolunun hastalığa karşı geliştirilecek olan aşı olduğu bilinmektedir. Bu amaçla tüm dünyadaki bilim insanları aşı geliştirme çalışmaları yapmaktadır. Dünyada Çin başta olmak üzere çeşitli aşı geliştirme çalışmalarının yapıldığı bilinmektedir. Aşı geliştirme çalışmalarında mesafe kaydedildiği söylense de hangi aşamada olunduğu bilinmemekteydi. 


Çin koronavirüs aşısı denemelerinde ikinci aşamaya geçti:

Çin Tıbbi Bilimler Akademisi Biyoloji Enstitüsü (IMBCAMS)nün yaptığı açıklamaya göre, koronavirüs aşısının insanlar üzerinde denenmesinde geçtiğimiz Cumartesi günü (20 Haziran 2020) ikinci aşamaya geçtiğini açıkladı. Reuters haber ajansının haberine göre Çin’deki bu enstitü aşıyı bu yıl üretmeyi ve Çin’in gelecekteki aşı stoklarını oluşturmayı planlıyor.


Çin’de aşı denemeleri ne zaman başlamıştı?

Çin'de altı potansiyel aşının insanlar üzerinde denenmesine Mayıs ayında başlanmıştı. Aşı denemelerinde ikinci aşamaya ise geçen Cumartesi başlandı.

Aşı denemesinde ikinci aşama ne demektir?

Aşı denemelerinde ikinci aşama, yapılacak enjeksiyonun dozuna karar verilerek, aşının güvenli olup olmadığını değerlendirilecek ve sağlıklı insanlarda aşının neden olduğu bağışıklık tepkisi ölçülecek demektir.


Aşılar hangi aşamadan sonra satılabilir?

Bir aşı ancak üçüncü aşamada geniş çaplı bir deneme süreci öncesi satış onayı alabilir. 

Yorumlar