Covid-19'dan ölüm oranını azaltan ilk ilaç deksametazon


İngiltere'de yapılan bir araştırmanın sonucu olarak Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle meydana gelen ölümlerde “ölüm oranını azaltan ilk ilaç" olarak Deksametazon adlı ilaç açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu ilacın Türkiye'de koronavirüs salgını başladığından beri hastaların tedavisinde kullanıldığı tarafından açıkladı. Deksametazon aslında bilinen bir ilaç ve  on yıllardır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kortizon olarak da bilinen bu ilaç Coronavirüs salgınından önce de solunum sıkıntısı çeken hastalar için kullanılmaktaydı.


Araştırma nerede yapıldı?

Ölüm oranını azaltan ilk ilaç olarak açıklanan Deksametazon ile ilgili araştırma İngiltere'de Oxford Üniversitesi öncülüğünde  yapıldı. Araştırmanın sonucuna göre deksametazonun Covid-19 enfeksiyonu ile mücadelede önemli bir rol oynayabileceği açıklandı. Araştırma deksametazonun solunum cihazına bağlı hastalarda ölüm riskini üçte bir, oksijen verilen hastalarda ise beşte bir oranında azalttığı ortaya koydu.


Araştırma nasıl yapıldı?

Hastanede tedavi gören 2000 hastaya deksametazon verildi.  Elde edilen sonuçlar, bu ilacı almayan 4 bin hastanın verileriyle karşılaştırıldı. Deksametazon sayesinde solunum cihazına bağlı hastaların ölüm riski oranı yüzde 40'tan yüzde 28'e düştü.Bu sonuca göre araştırma heyetinin başkanı Prof. Peter Horby, deksametazonun  şimdiye kadar ölüm oranını azaltan tek ilaç olduğu açıklamasını yaptı.


Deksametazon Türkiye’de kullanılıyor mu?

Yukarıdaki açıklamanın ardından deksametazonun Türkiye'de de kullanıp kullanılmadığı merak konusu oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün düzenlenen basın toplantısında kortizon olarak bilinen Deksametazon'un Türkiye'de salgının başından beri yoğun bakımda ileri derece solunum sıkıntısı olan koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanıldığını söyledi. Bilim Kurulu tarafından hazırlanan rehber ve tedavi algoritmasında deksametazonun yer aldığını ve en başından beri özellikle 'sitokin fırtınası' olan hastalarda kullanıldığını belirtti.


Türk Tabipler Birliği Covid-19 İzleme Grubu Üyesi Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, yukarıda da belirtildiği gibi, deksametazonun pek çok hastalıkta kullanıldığını söyledi. Deksametazonun antiviral ilaç ya da Covid-19'a özgü bir tedavi olmadığını söyleyen Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, ilacın sadece solunum cihazına ihtiyaç duyan hastalarda kullanıldığını hatırlattı. Ayrıca deksametazonun 'koronavirüsten korunmak için' kullanılabilecek bir ilaç olmadığının da altını çizdi.

Yorumlar