Korona'da ikinci dalga olur mu?


Koronavirüs salgınının başlamasından sonra alınan önlemlerle hasta sayılarında azalma yaşandı. Ancak önlemlerin kaldırılması ve normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte vaka sayılarında artışlar yaşanmaya başladı. Buradan hareketle koronavirüs salgınının bitmesine daha uzun bir süre olduğu düşünülebilir. Özellikle güney yarım küredeki ülkelerde salgın bütün şiddetiyle devam etmekte iken Covid-19 enfeksiyonunun azaldığı ülkelerde ise "ikinci dalga olur mu?" endişesi bulunmaktadır.


Geçen yüzyılın başındaki İspanyol gribinde ikinci dalga ilkinden daha ölümcül olmuştu. Şu an için ikinci dalga salgının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği pek bilinmese de İspanyol gribi örneğine bakılacak olursa yıkıcı sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu sebeple "ikinci dalga olur mu" sorusu akıllara sık sık geliyor.


İkinci dalga nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi ikinci dalga terimi denizdeki dalgalara benzetilebilir. Koronavirüs vaka sayıları arttıktan sonra azalır, ardından tekrar artar. Her bir döngü, bir dalga gibidir. Bir Covid-19 dalgasının bittiğini söyleyebilmek için vaka sayısının belirgin bir şekilde azalması, koronavirüsün kontrol altına alınması gerekiyor. İkinci dalganın başladığını söyleyebilmek için ise yeni koronavirüs vakalarında belirgin ve kalıcı bir artış olması gerekiyor.
Bazı uzmanlar, İran'da yaşananların ikinci dalga tanımına uyabileceğini düşünüyor.

İkinci dalgayı ne tetikleyebilir?

Covid-19 için alınan önlemleri erken kaldırmak ikinci dalgayı tetikleyebilir.
Sokağa çıkma kısıtlamaları virüsün kontrol altına alınmasını sağladı. Ancak alınan önlemlerin kaldırılması vaka sayılarında artışa yol açtı.
Yerlerine getirilen maske zorunluluğu veya takip uygulaması gibi yeni önlemler hastalığın yaz aylarında belirli sayıda kalmasını sağlayabilir. Fakat önlemlerin belirgin şekilde gevşetilmesinin Eylül başı gibi ikinci bir dalgaya sebep olabileceği düşünülüyor.


Bazı uzmanlar da özellikle de kış aylarına girerken ikinci bir dalganın kaçınılmaz olduğunu söyleyerek ikinci dalganın zirve noktasının sağlık sistemini tıkayacak noktaya gelmesini engellemek için gerekli önlemlerin alınması gerektiği vurgulanıyor.

Yorumlar