Maske zorunluluğu getirilen iller


Maske kullanımı Coronavirüs enfeksiyonlarından korunmanın başta gelen önlemlerinden biridir. Covid-19 enfeksiyonunun başladığı ilk günlerden beri maske kullanımı önerilmiştir. Özellikle insanların bir arada bulunduğu yerlerde sosyal mesafe kuralına ek olarak maske takılması gerekmektedir. Halkımızın büyük çoğunluğu bu önleme uysa da çoğu kişi maske kullanımı hakkında yeterli hassasiyeti göstermemektedir. Daha önceden maske zorunluluğu getirilen iller bulunsa da buna harfiyen uyulduğu pek söylenemez.  


Halbuki maske Coronavirüslerden korunmada oldukça gereklidir. Ülkemizde sokağa çıkarken maske takma zorunluluğu her yerde uygulanmamaktadır. Bugün itibariyle, sokağa çıkarken maske takma zorunluluğu getirilen illere 3 il daha eklenmiştir. 


Maske zorunluluğu getirilen 3 yeni il hangileridir?

Maske zorunluluğu getirilen yeni iller İstanbul, Ankara ve Bursa'dır.  Bu illerin valiliklerinin aldığı karar uyarınca maske takmak zorunlu hale getirilmiştir.

Ülkemizde maske zorunluluğu olan il sayısı kaçtır?

Bugün maske takma zorunluluğu getirilen illerin de eklenmesiyle ülkemizde maske zorunluluğu olan il sayısı 45’e çıkmıştır.


Maske zorunluluğu olan iller hangileridir?

Maske zorunluluğu olan iller şunlardır:
Adıyaman, Afyon, Amasya, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bolu, Burdur, Denizli, Düzce, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Rize, Sakarya, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Uşak, Zonguldak.


Maskesiz dışarı çıkmanın cezası ne kadardır?

İçişleri Bakanlığı’nın talimatına göre maske takmayanlara 22 Haziran Pazartesi gününden itibaren 900 lira idari para cezası uygulanacak.

Maske takmanın koruyucu olduğu unutulmamalıdır. Bununla ilgili çeşitli yayınlar yapılsa da halkımızın bir kısmı ya salgını hafife almaktan ya da maske ile yaşamanın zorluklarından hareketle maske takmayı ihmal etmektedir. Halbuki maske takma önemsenmeli ve takmayanlar uyarılmalıdır.

Yorumlar