Hemoliz nedir ?

Hemoliz, alyuvarların çeşitli sebeplerle parçalanması sonucu içlerinde bulunan maddeleri kana vermeleridir. Bu durumda, alyuvarların içerdikleri hemoglobin sebebiyle serum veya plazma, hemoliz derecesine göre hafif pembe ile koyu kırmızı arasında görünür.

hemolizli kanlar

Kan tahlillerinin birçoğunun yapılabilmesi için özel tüplere alınan kanın santrifüj edilerek serum veya plazmasının elde edilmesi gerekir. Bu işlem esnasında kan hücreleri bütünlüklerini kaybetmeden tüpün dibine çöker ve kanın sıvı kısmı tüpün üst kısmında kalır. Elde edilen bu serum veya plazma resimdeki en soldaki tüpte olduğu gibi, berrak sarı renktedir ve kan hücresi içermez. Kan tahlilleri çoğunlukla bu sıvı kullanılarak yapılır. 


Hemolizin etkisi nedir ?

Çeşitli sebeplerle meydana gelen hemoliz alyuvarlar hücre zarının parçalanmasına ve alyuvarların içinde bulunan maddelerin seruma veya plazmaya karışmasına yol açar.

Bu durumda hücre içinde daha fazla bulunan ancak kanın sıvı kısmında daha az bulunan maddeler kanın sıvı kısmına geçtiğinden;

1. Bazı tahlillerin (potasyum, LDH gibi) sonucu gerçekte olduğundan yüksek çıkar.

2. Alyuvar hücre zarı parçalanınca açığa çıkan hemoglobin nedeniyle kanın sıvı kısmının rengi değişerek, hemoliz derecesine göre açık pembe ile kırmızı arasında bir renk alır. Bu sebeple,  renk değişikliği yöntemi ile ölçülen bazı testlerin düzeyi yanlış olarak yüksek çıkar.

3. Alyuvar hücre içi sıvısı da kan sıvısına ekleneceğinden, hücre dışı sıvı miktarı artar ve bu nedenle bazı testlerin düzeyi yanlış olarak düşük çıkar.

Sonuç olarak, hemolizli kanda yapılan ölçümlerde çıkan sonuçlar tahlili yapılan maddenin gerçek düzeyini göstermediği için yanlış teşhislere neden olabilir.

hemolizli ve normal kan örnekleri


Hemolizi engellemek için neler yapılabilir ?

1. Kanın alınacağı yer alkol ile silindiyse alkolün kuruması beklenmelidir.

2. Kan alınırken uygun genişlikte iğne ucu kullanılmalıdır.

3. Turnike çok uzun zaman bağlı bırakılmamalı, damara girildikten sonra çözülmelidir.

4. Vakumlu tüpler tam olarak doldurulmadan aparattan çıkarılmamalıdır.

5. İlaç vermek veya serum bağlamak için damar içinde yerleşik bulunan branül veya kateterlerden mümkünse kan alınmamalıdır.

6. Kan alımında şırınga kullanılıyorsa, kan alındıktan sonra tüpe boşaltılırken şırınganın iğnesi çıkarılmalı, tüpün kapağı açıldıktan sonra kan yavaş yavaş boşaltılmalıdır.

7. Kan alınan tüp şiddetle çalkalanmamalı, yavaşça çevrilmelidir.

8. Kan alımı deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır.

9. Alınan kan laboratuvara taşınırken uygun koşullarda taşınmasına dikkat edilmelidir.



Hemoliz indeksi nedir ?

Bazı test ölçüm cihazlarında hemolizin şiddeti ölçülebilmektedir.

Buna göre test sonuç raporunda hemoliz indeksi adı verilen hemoliz şiddeti raporlanabilmektedir.

Böylece alınan kandaki hemoliz şiddeti belirtilerek hemolizden etkilenen test sonuçlarının buna göre değerlendirilmesi sağlanmaktadır.

Örneğin hemoliz +1 şeklindeki ibare, testin yapıldığı serum veya plazma örneğinde az miktarda hemoliz olduğunu belirtmektedir.

Hemolizin şiddeti arttıkça, hemoliz indeksi de artar. 

Yorumlar

  1. benim kızımın kanı hemoliz diagnoz koyuldu. ben yabancı oldugum icin korku girdi canıma. tedavisi varmı? kızım 19 aylık 2 dişi var agzında dişi cıkmadı boyu kısaacaba ondanmı cıkmıyor dişleri boyuda kısa kalmıs? ilerde ne hastalıklar ola bilir? anemiyamı bebeyim sımdı? cok sa olun 05300415870 numaram bana lutfen donus yapın

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Yazımızda hemolizin ne olduğu anlatılmaktadır. Bu durum kan tahlilleri ile ilgilidir. Kan alındıktan sonra tüpün içinde gerçekleşen bir durumdur. Bazı hastalıklarda alyuvarlar çeşitli nedenlerle kan dolaşımında iken parçalanır ve kansızlığa sebep olur. Hemolitik anemiler denilen bu hastalıkların tanı ve tedavisi için çocuk doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız. O sizi en iyi şekilde aydınlatacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. merhaba kan tahlilimde serum hemoliz yüzdesi değer aralığının üzerinde yazıyor bu ne anlama geliyor.çıkan tahlil sonuçlarının doğrulunu etkiler mi teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Hemoliz bazı testlerin kan dolaşımındaki miktarının yüksek ölçülmesine yol açabilir. Sizin kan örneğinizde yapılan tahlil sonuçlarından değer aralığı üzerinde çıkan varsa, bu açıdan değerlendirilmelidir. Hemoliz oranına göre testlerin etkilenmesi de artar. Hemoliz ile ilgili farklı uygulamalar vardır. Bazı laboratuvarlar hemolizli örnek bulunması durumunda test sonucu vermezken, bazı laboratuvarlar test sonucu verir ve hemoliz yüzdesini yazar. Test sonucunu inceleyen doktor da buna göre değerlendirme yapar veya testi yeniden ister. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba hocam;
    Rica etsem sonucumu değerlendirirmisiniz
    Teşekkürler

    CRP (C-REAKTİF PROTEİN) POZİTİF(+++)mg/dl< 5
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    Test sonucunuzun kaç çıktığı anlaşılamamıştır. Normal değer anlaşıldığı kadarıyla 5'in altıdır. Test sonucunuzu ve testi yaptırdığınız laboratuvarın yazmış olduğu referans aralığı yazarsanız değerlendirme yapabiliriz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,

    Bebeğimizin doğumunun 4. günü idrar yolu enfeksiyonu için gittiğimiz hastanede ultrason sonucunda böbrek üstü bezinde kistik yapı görüldü. Daha sonrasında MR ve tahliller istendi. İstenen tahlillerden idrarla ilgili son 2 tanesi çıkmadı fakat NSE değeri 47,2 çıktı. Normal değer <25 yazıyor. Şimdi bizi onkolojiye yönlendirdiler. Kan alımı öncesi çocuğun açlığı, yenidoğan sarılığını yeni atlatması veya idara yolları sebebi ile kullandığı antibiyotik tedavisinin etkileri olabilir mi? Cevaplarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Tüm bu sorularınızın cevabını doktorunuz verecektir. Geçmiş olsun dileklerimizle

    YanıtlaSil
  9. Iyi günler hocam.bebeğimin sol böbreği çalışmıyor.idrar tahlili hemoliz indeksi sonucunda serbest hemoglabin konsantrasyonu 50-99mg/dL arasında ölçüldüğü için AST,LDH,K+ ve demir konsantrasyonlarında artma,total ve direkt bilirubin konsantrasyonlarında azalma olabileceği öngörülmelidir.bu sonucu açıklar mısınız?

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Sema hanım,
    Hemoliz, kan alımı sırasında kan hücrelerinin çeşitli sebeplerle parçalanması demektir. Bu durumda AST,LDH,K+ ve demir gibi test sonuçları "yalancı pozitif" yani olduğundan yüksek veya total ve direkt bilirubin gibi bazı testler "yalancı negatif" yani olduğundan düşük çıkabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  11. merhaba benım bir sorum var cevabını bulamadım bir türlü .

    ALKOL NEDEN HEMOLİZE NEDEN OLUR ?

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Hatice hanım,
    Alkol alyuvarların zarını tahrip ederek hemolize sebep olabileceği gibi alyuvarların içine girip patlamasına da yol açabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,hemoliz ve lipemik degerim normal mi?yanıtlarsanız sevinirim
    Hemoliz:5
    Lipemik:7

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Duygu hanım,
    Hemoliz ve lipemi bazı test sonuçlarını etkileyebilir. Normalde test yapılan serumda hemoliz ve lipemi olmaması gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba
    9yasindaki oglumun tahlilinde
    Hemoliz 31
    Lipemik 9
    Ikterik 1 çıkmış
    Hepsinin referans değeri " - " yorumlarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Meral hanım,
    Hemoliz, lipemi ve ikter bazı test sonuçlarını etkileyebilir. Normalde test yapılan serumda hemoliz, lipemi ve ikter olmaması gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  17. Bu durum normal mi bir rahatsızlık ile alakasi olabilir mi peki?

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Meral hanım,
    Bu durum bir hastalıkla ilgili olabileceği gibi, kan alınan kişinin aç olmaması, kan alınırken yapılan bazı yanlış uygulamalardan da kaynaklanabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  19. Kardesim kemoterapi goruyor ve suan yogun bakimda bugun ki cikan test sonuclarinda "-" olan hemoliz interferanfi şuan "+ +" olmuş durum da. Bunun kardeşimi kötü etkileme durumu nedir

    YanıtlaSil
  20. Merhaba Yeliz hanım,
    Tahlil için alınan kandaki hemolizin kardeşinizi kötü etkileme durumu yoktur. Hemoliz bazı test sonuçlarının etkilenmesine sebep olur. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  21. Hemoliz +1 pozitif ne anlama gelir. İyi günler

    YanıtlaSil
  22. Merhaba,
    Yapılan kan tahlili için sizden alınan kan örneğinden elde edilen serumda hafif derecede bir hemoliz olduğu anlaşılmaktadır. Hemoliz bazı testlerde yanlış pozitif sonuçlara yol açar. Bunun anlamı aslında kanda yüksek olmadığı halde bazı test sonuçlarının yüksek çıkması demektir. +1 hemoliz fazla yüksek olmayan bir değerdir. Eğer kan tahlillerinizde herhangi bir yüksek sonuç yoksa sorun yoktur. Fakat özellikle potasyum (K) veya AST gibi testlerde referans sınırının hafif üzerinde sonuçlarınız varsa +1 hemoliz olmasına bağlanabilir. Bu yüksekliği gerçek yükseklik olarak değerlendirmemek gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  23. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  24. Hello there,

    My name is Aly. Would you have any interest to have your website here at hayatisaglik.com promoted as a resource on our blog alychidesign.com ?

    We are in the currently updating our do-follow broken link resources to include current and up to date resources for our readers.

    If you may be interested please in being included as a resource on our blog, please let me know.

    Thanks,
    Aly

    YanıtlaSil

Yorum Gönder