Kemik röntgeni

Vücutta bulunan kemiklerin X ışınları yardımıyla görüntülenmesi işlemlerinden biri de “kemik röntgeni”dir. Kemik röntgeni genellikle çeşitli kazalar sonucu meydana gelen kemik kırık, çatlak veya eklem çıkıklarının tespiti amacıyla kullanılır. Çekimi yapılan bölgede bulunan kemikler röntgen ile görünür hale gelir. Kemik röntgeni kemik kırıklarının ve çatlaklarının en çabuk tespitini sağlayan ve radyolojik incelemeler arasında sık kullanılan yöntemlerden biridir. Kemik röntgeni tüm sağlık kuruluşlarında kolayca çekilebilir.


Kemik röntgeni hangi durumlarda istenir?

Kemik kırıkları,

Kemik çatlakları,

Eklem çıkıkları,

Kemik kanserleri,

Kemiklerin çevresindeki yumuşak dokuda yabancı cisimlerin tespiti,

Kemik kırıkları sonrası yapılan alçının kemikleri uygun şekilde yaklaştırıp yaklaştırmadığının belirlenmesi,

Kemiklere yapılan cerrahi girişimlerin sonucunun görülmesi gibi amaçlarla kemik röntgeni istenebilir.


Kemik röntgeni çekilmeden önce alınması gereken önlemler nelerdir?



Hamile olması muhtemel kişilerin veya hamile olanların bu durumu bildirmeleri son derece önemlidir.


kemik röntgeni


Kemik röntgeni nasıl çektirilir?

Kemik röntgeni çekiminden önceki günlerde özel bir hazırlık yapmaya gerek yoktur.

Çekim öncesi üzerinizdeki giysileri çıkartmanız istenebilir.

Üzerinizde bulunan tüm metal cisimler çıkartılmalıdır. Bunlara diş protezleri, takılar, gözlük gibi tüm cisimler dahildir.

Kemik filmi ayakta veya yatar pozisyonda çekilebilir. Çekim sırasında hareketsiz durmanız ve tam çekim esnasında nefesinizi tutmanız istenir.

İçinde röntgen filmi olan bir cismin önünde, üzerinde yatan veya oturan hastaya röntgen cihazından X ışını gönderilir. Kemik filmi çekimi sonrası film banyo edilerek hastaya verilir.

Kemik filmi çekimlerinde günümüzde film basılması oldukça azalmıştır. Artık bilgisayar ortamına aktarılan görüntüler dijital ortamda değerlendirilmekte ve saklanmaktadır.


Röntgen çekimini kim yapar?

Kemik röntgeni radyoloji teknisyenleri tarafından çekilir. Hastanın uygun pozisyona getirilmesi ve cihazdan X ışını gönderilmesi işlemleri radyoloji teknisyenleri tarafından gerçekleştirilmektedir.


Çekilen filmi kim değerlendirir?

Kemik röntgeninin değerlendirilmesi radyoloji uzmanlarının görevidir. Ancak ana hatları ile kemik röntgeni tüm doktorlar tarafından değerlendirilebilir. Özellikle ortopedi uzmanları kemik röntgenlerinin değerlendirilmesinde uzmanlaşmış hekimlerdir.

Yorumlar