İdrarda amonyum testi

İdrarda amonyum testi asidoz sebebinin belirlenmesinde ve böbrek taşlarının teşhis ve tedavisinde kullanılır. Adından da anlaşılacağı gibi idrarda yapılan bu amonyum test sonucu hastanın günlük asit üretimi hakkında fikir verir. Vücutta üretilen asit miktarının büyük çoğunluğu besinlerle alınan proteinlerden geldiği için idrar amonyum düzeyi besinlerle alınan protein miktarının da belirtecidir.

Böbreklerin asit baz dengesindeki rolü nedir?


idrarda amonyum kristal


Vücutta üretilen aşırı asidin uzaklaştırılması gerekir. Vücud asit baz dengesi başlıca böbrekler tarafından sağlanır. İdrardaki amonyum miktarının böbrekler tarafından değiştirilmesi vücut asit baz dengesinin sağlanmasında önemli bir rol oynar. Bu sebeple, idrar amonyum düzeyinin belirlenmesi bir hastadaki asit baz dengesizliğinin sebebinin anlaşılmasını sağlar.


İdrar amonyum ölçümünün faydaları nelerdir?

Asit baz dengesi yanında idrar amonyum ölçümü böbrek taşı bulunan hastaların teşhis ve tedavisinde de yararlıdır.

İdrar amonyum düzeyi yüksek olup idrar pH’sı düşük olan hastalarda ürik asit ve kalsiyum oksalat taşı riski vardır. İdrar amonyum düzeyi düşük olup idrar pH’sı yüksek olan hastalarda kalsiyum fosfat taşı riski vardır.

Kalsiyum oksalat ve kalsiyum fosfat taşı olan hastalar sitrat ile tedavi edilir. Böylece idrar idrar sitratı artar ve kalsiyum oksalat veya fosfat taşı oluşumu önlenir. Ancak sitratın fazlası idrar pH’sını artırıp kalsiyum fosfat taş oluşum riskini artıracağından dikkatli olunmalıdır. Sitrat dozunun ayarlanması için idrar amonyum testinden faydalanılabilir.  


İdrar amonyum testi için gerekli örnek nedir?

İdrar amonyum testi için genellikle hastaların 24 saatlik idrar toplaması gerekir. Ayrıca spot idrarda da idrar amonyum testi yapılabilir. Verilen örneğe göre çıkan sonucun değerlendirilmesi de değişecektir.


İdrar amonyum referans değeri nedir?

24 saatlik idrarda 15-56 milimol (mmol)

Spot idrarda 3-65 mmol/L.

Test sonuçlarınız doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

Yorumlar