Kalp krizinin belirtileri nelerdir?


Kalp hastalıkları günümüzde oldukça artmıştır. Bunlardan kalp krizi kalp hastalıkları arasında ölüme sebebiyet vermesi açısından ilk sıralarda yer almaktadır. Kalp krizi genellikle ani başlar ancak bazen kalp krizi öncesi bazı belirtiler görülebilir. Bu belirtilerin bilinmesi kalp krizinden ölümleri engellemek açısından büyük önem taşımaktadır.

Kalp krizinin belirtileri nelerdir?

Göğüste rahatsızlık hissi: Çoğu kalp krizinden önce göğsün ortasında bir rahatsızlık hissedilir. Bu rahatsızlık sıkışma, baskı ve ağrı şeklinde olabilir. Bu rahatsızlık tekrarlayan nitelikte bir kaybolup tekrar hissedilebilir.

Vücudun üst kısmında rahatsızlık hissi: ağrı ve rahatsızlık göğüsten başka tek veya her iki kolda, sırtta, ensede, çenede veya karında da duyulabilir.

Solunum sıkıntısı: göğüste rahatsızlık ile birlikte solunum sıkıntısı da olabilir. Solunum sıkıntısı göğüste rahatsızlık olmadan da yaşanabilir.

Diğer belirtiler ise soğuk terleme, baş dönmesi ve mide bulantısıdır.

Bu belirtileri hissedenler ne yapmalıdır?

Yukarıda sayılan belirtileri hissedenler vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna müracaat etmeli veya ambulans çağırmalıdır. 


Sağlık kuruluşuna başvurmanın veya ambulans çağırmanın en kısa zamanda olması çok önemlidir. Bazı kişiler kendilerinde kalp krizi olabileceğini düşünmediklerinden veya korktuklarından hastaneye gitmeyi geciktirmektedirler.
Unutulmamalıdır ki, erken müdahale kalp krizinden ölümleri azaltabilir. Bu sebeple özellikle 50 yaşın üzerinde olup yukarıda sayılan belirtileri hissedenler fazla vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Kalp krizinden korunmak için neler yapılabilir?

  • Sigara içilmemeli, sigara dumanına maruz kalınmamalıdır.

  • Yüksek tansiyonu olanlar tedaviyi ihmal etmemeli, tansiyonları kontrol altında olmalıdır.
  • Sağlıklı beslenmeli, ileri yaşta olanlar ağır gıdalardan kaçınmalıdır.
  • Vücut ağırlığı kontrol edilmeli, aşırı kilodan kaçınılmalıdır.
  • Fiziksel aktiviteye önem verilmeli, yaşa uygun sporlar, en azından uygun tempoda yürüyüşler yapılmalıdır.    
  • Şeker hastalığı olanlar hastalığını kontrol altında tutmalıdır.
  • Belirli aralıklarla tıbbi kontroller yaptırılmalıdır.  


Yorumlar