Coronavirüs hastaları neden yüzükoyun yatıyor?


Coronavirüs hastalarının yoğun bakım görüntüleri hem yazılı, hem de görüntülü basında yayınlanmaktadır. Fakat yoğun bakımda yatan ve solunum cihazlarına bağlanmış hastaların yatış şekillerinin alışılmış hasta görüntülerinden farklı olduğu görülmektedir. Görüntülerde Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle yoğun bakımlarda yatan hastaların çoğunun yüzükoyun yattığı fark edilmektedir. Peki Coronavirüs hastaları neden yüzükoyun yatıyor?


Coronavirüs hastaları neden yüzükoyun yatıyor?

ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi'nden akciğer hastalıkları ve yoğun bakım uzmanı Doçent Dr. Panagis Galiatsatos, birçok Covid-19 hastasının yeterli oksijen alamadığı için zarar gördüğünü söylüyor. Dr. Galiatsatos, "Bu hastalara oksijen verilse de bazen yeterli olmuyor. Yüzükoyun yatırdığımızda akciğerleri genişliyor" diyor. Bu sözlerden anlaşıldığı gibi hastalar birkaç saat yüzükoyun yatırılarak akciğerlerinde toplanmış ve nefes almalarını engelleyen sıvıların akması sağlanıyor. Bu sayede akciğerlerine daha fazla oksijen gidiyor. Dr. Galiatsatos, "Gözle görülür bir fark yaratıyor, birçok hastada işe yaradığını kendi gözlerimizle gördük" diyor.
Bu sözlerden, yüzükoyun yatan hastaların akciğerlerine gönderilen oksijenden daha fazla yararlanabildiği anlaşılmaktadır.


Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesi nedir?

Dünya Sağlık Örgütü Mart ayında, akut solunum yetersizliği olan yetişkin Covid-19 hastalarının, günde 12 ila 16 saat boyunca yüzükoyun yatırılması tavsiyesinde bulundu. Yoğun bakımdaki Covid-19 hastalarının tedavisinde bu yöntemin giderek daha fazla uygulandığını görüyoruz.

Yüzükoyun yatırmanın zorlukları nelerdir?

Basit bir uygulama gibi görünse de bu tekniğin zorlukları da var. Hastaları bu pozisyona getirmek zaman alıyor ve tecrübeli profesyoneller gerektiriyor. Hastayı çevirerek uygun pozisyonda yatırmak için dört-beş kişi gerektiğinden personel sıkıntısı çeken ve giderek artan sayıda Covid-19 hastasına bakmak zorunda olan hastanelerde uygulanması zor olabilir.
Hastaların obez olması da sorun yaratan etmenlerden biri olarak görülüyor. Bu hastaların çevrilmesi diğer hastalara göre daha zor. Göğsünden yaralanmış insanlarda dikkatli olmak gerekiyor. Ayrıca hastayı solunum cihazına bağlayan kablolar ve tüpler de var."
Ancak yüzükoyun yatırma tekniğinin kalp krizi riskini artırabileceği ve nefes borusunun tıkanması riski olduğu da söyleniyor.

Yorumlar