Dünyada Covid-19 enfeksiyonu vaka sayıları

Çin’de Covid-19 enfeksiyonu başladığı tarihten itibaren enfeksiyonun tüm dünyaya yayılması sonucu hemen hemen her ülke pandemiden farklı düzeylerde etkilendi. O tarihten bugüne kadar dünyada Covid-19 enfeksiyonu vaka sayıları hızla arttı ve 8 milyona ulaştı. Ülkemizdeki sayılar ve Covid-19 enfeksiyonundan ölüm sayıları birçok ülkeye göre daha sınırlı kalsa da serbestleşmeden sonra artmaya başlayan vakalar nedeniyle korkutucu olmaya başladı.

Covid-19 enfeksiyonundan en çok hangi ülke etkilendi?  

Covid-19’dan en çok etkilenen ülke, 2 milyondan fazla vaka sayısı ve 100 binden fazla can kaybıyla ABD. Amerika Birleşik Devletleri'ni 889 bine yaklaşan vaka ile Brezilya takip ediyor. Üçüncü sırada ise 555 bin vakaya yaklaşan Rusya var.

Covid-19 enfeksiyonunun coğrafi konumunda nasıl bir değişiklik oldu?

Çin’de başlayan enfeksiyonun tüm dünyaya yayılması sonucu virüsün coğrafi konumu da değişmeye başladı. Önce Asya’da etkili olan virüs daha sonra Avrupa’ya taşınmıştı. Şimdi ise virüsün yeni merkezinin Latin Amerika olduğu görülüyor. Amerika'da Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre Brezilya’da teyitli vaka sayısı 889.000, Peru’de 232.000 ve Şili’de 179.000.

Ölüm sayılarında 120 bin ile yine ABD başı çekerken Brezilya ve İngiltere 45 bine yaklaşan sayılar ile ABD'nin ardında ikinci ve üçüncü sırayı paylaşıyor. Toplam ölüm sayısı ise 437 bini geçmiş durumda.
Salgını yeterince önemsememekle eleştirilen Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ay başında “ölüm herkesin kaderidir” demişti.
Güney Asya’da da Hindistan’da sokağa çıkma yasakları uygulanmasına rağmen yeni vaka sayılarındaki artış endişeye neden oluyor.
Pakistan’da da bakanların, Temmuz ayı sonuna kadar vaka sayısının 1.2 milyona çıkabileceği uyarısı üzerinde ülkede bölgelere göre sokağa çıkma yasağı uygulanacak.
Ülkemizde serbestleşme sonrası 1000’in altına düşen sayılar hızla 1500’lere ulaştı. Gerekli tedbirler alınmadığı zaman enfeksiyonun ne kadar bulaşıcı olduğu bu rakamlardan kolayca anlaşılabilir. 

Yorumlar