Kimde daha fazla COVID-19 antikoru var?


Koronavirüs ile enfekte olan bir kişinin plazması, vücudun enfeksiyona karşı savaşında kullanılan antikorlar içeriyor. Bu plazma, Covid-19 hastalığını atlatan kişilerde hastalıktan sonra oluşuyor. Hastalığı atlatmış kişilerin kanında oluşan antikorların hastaların iyileşme mücadelesine destek olması umuluyor. BBC Türkçe servisinin haberine göre; araştırmalar, erkeklerin Covid-19'u daha ağır geçirme ihtimallerinin yüksek olması nedeniyle kanlarında kadınlardakinden daha fazla antikor bulunduğunu gösteriyor. Buna bağlı olarak erkeklerin kanından elde edilen plazmanın daha fazla hayat kurtarıcı olabileceğine işaret ediyor. 


Yurt dışında Covid-19 hastalığını geçirip iyileşmiş kişilerin kan ve plazma bağışında bulunması için çağrılar yapılıyor. Ülkemizde de immün plazma verebilecek kişilerin özellikleri ve bağışın nasıl yapılacağı hakkında kurallar belirlenerek tedavi seçeneği olarak sunuluyor. Türkiye'de Covid-19 hastası olduğu klinik testlerle kanıtlanmış ve tedavi sürecinin üzerinden 14 gün geçmiş kişiler immün plazma bağışında bulunmak için başvuruda bulunabiliyor. Türkiye ve ABD gibi bazı ülkelerde Covid-19 hastalarına immün plazma tedavisi uygulanıyor.


Erkeklerde neden daha fazla antikor oluşuyor?     

İngiltere'de yapılan iki klinik deneyle immün plazmanın ne kadar işe yaradığına bakılıyor. Erkeklerin Covid-19'u daha ağır geçirme ihtimallerinin yüksek olması nedeniyle kanlarında kadınlardakinden daha fazla antikor bulunduğu belirlenmiş. Erkeklerin yaptığı plazma bağışının yüzde 43'ünde, denemelerde kullanılabilecek düzeyde antikora rastlanırken, kadınların plazmasında bu oranın yüzde 29'da kaldığı görülmüş. Buradan hareketle erkeklerin yaptığı bağışın daha iyileştirici olduğu düşünülerek özellikle erkeklerden bağış istenmesine sebep olmuş.


Yorumlar