Maske ve eldiven atık sorunu


Koronavirüsle mücadelesinde  virüsün yayılmasını önlemek için maskeler, eldivenler ve koruyucu önlükler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Maske, eldiven gibi koruyucu ekipmanların kullanımının koronavirüs tedavisi veya aşısı bulunmadığı sürece uzun süre devam edeceği anlaşılmaktadır. Ancak bu durum dünya genelinde giderek büyüyen bir atık sorunu yaratmaya başlamıştır. Duyarsız kişiler tarafından çevreye atılmış maske ve eldivenlerin fotoğrafları çok sık görülmeye başlamıştır.


Türkiye’de de söz konusu olan maske ve eldiven atık sorunu için neler yapıldığı da merak konusudur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu gibi atıkların yönetimi ve bertaraf edilmesine ilişkin bir genelge hazırlamıştır. 81 ilin valiliğine gönderilen genelgeye göre maske, eldiven ve diğer kişisel hijyen malzeme atıklarının diğer atıklardan ayrı biriktirilmesi, 72 saat bekletilmesi ve bu süre tamamlandıktan sonra bertaraf edilmesi gerekmektedir.

Maske ve eldiven atık sorunu için genelgede belirlenen kurallar nelerdir? 

Genelgede her kurum, kuruluş ve işletmenin binasındaki ortak kullanım alanlarına biriktirme ekipmanı yerleştirmesi gerekiyor.
Atık biriktirme, toplama, taşıma ve depolama ekipmanlarının kapaklı olması, gri renkli olması veya üzerinde gri etiket bulunması, o ekipmanda sadece eldiven ve diğer kişisel hijyen malzeme atıklarının biriktirileceğini gösteren yazı veya görsellerin yer alması gerekiyor.

Kurum, kuruluş ve işletmeler de bu atıkların toplanıp depolanması için görevlendirilen personelin, atık torbaları sıkı bir şekilde kapatıp ikinci bir torbaya geçirdikten sonra ‘geçici depolama alanına götürmesi’ gerekiyor.
Genelgede atıkların belediyeye teslim edilmeden önce geçici olarak depolandığı yerlerin özellikleri de tarif ediliyor.
Bu alanların doğrudan güneş almayan, bina veya yerleşkenin giriş çıkış, otopark ve kaldırım gibi yoğun insan kullanımı olan yerler ile gıda depolama yerlerinden uzakta olan, daima kapalı tutulan ve herhangi bir hayvan, haşere girmeyecek şekilde önlem alınan yerler olması kuralı kaydediliyor.
Atıklar geçici depolama alanlarında en az 72 saat bekletildikten sonra "diğer atık" olarak evsel atık kapsamında yönetilmek üzere belediyeye teslim ediliyor.

Yorumlar