Tüm
dünyada olduğu gibi Türkiye'de yaşlı nüfus artmaktadır. Ülkemizde 65 yaş ve
üzerindeki kişi sayısı yaklaşık olarak 4 milyondur. Bu yaş grubunda şişmanlık, şeker
hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, kemik erimesi, felç, iskelet ve kas
sistemi hastalıklarında beslenme bozukluklarının önemli bir rolü vardır. Yeterli
ve dengeli beslenme sağlığın korunması ve geliştirilmesi açısından çok
önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme denildiği zaman, çeşitli besin gruplarında
yer alan besinlerin gerektiği kadar tüketilmesi anlaşılır.
Besin grupları nelerdir?
Besin
grupları süt grubu, et grubu, sebze-meyve grubu ve tahıl grubudur.
Süt
grubunda süt, peynir ve yoğurt bulunurken; et grubunda et, tavuk, yumurta;
sebze ve meyve grubunda çeşitli sebze ve meyveler ile tahıl grubunda ekmek, kuru
baklagiller bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhana gibi yiyecekler bulunur.
Besin grupları ne kadar tüketilmelidir?
Yaşlılarda
yiyeceklerin tüketim miktarları kişiye özgü olarak değişir. Kişinin yaşı,
cinsiyeti ve fiziksel aktivitesi yiyecek miktarlarını etkiler. Yaşlılar mutlaka
sabah kahvaltısı yapmalıdır. Herkes ideal vücut ağırlığının ne olduğunu
öğrenmeli ve o kiloyu korumak için elinden geleni yapmalıdır. Aşırı enerji verecek besinlerden kaçınılmalı, alınan
enerji ile harcanan enerji arasında denge sağlanmalıdır.
Süt
grubunda az yağlı veya yağsız süt ve yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir. Mümkünse
yoğurt evde yapılmalıdır.
Et
grubunda haftada en az 2-3 kez balık tüketilmelidir. Kızartma ve kavurma
yöntemleri yerine sağlık açısından daha uygun olan haşlama, ızgara ve fırında
pişirme yöntemlerini tercih edilmelidir. İçinde et bulunan yemekleri pişirirken
ilave yağ konulmamalıdır.
Sebze ve
meyve grubunda her gün 5-7 porsiyon sebze ve meyve yenmelidir. Mevsime özgü sebze
ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir.
Tahıl
grubunda haftada 2-3 kez kuru baklagiller tüketilmelidir, beyaz ekmekten
kaçınılmalıdır.
Hangi besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır?
Kan
şekerini hemen yükselten şeker, şekerli ve hamurlu besinler yerine muhallebi ve
sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
Tüketimi
sınırlandırılacak besinler arasında yağlı yiyecekler ve kırmızı et bulunmaktadır.
Hayvansal kaynaklı yağ tüketimi azaltılmalı,
bitkisel kaynaklı sıvı yağlar tercih edilmelidir.
Tuz tüketimi kısıtlanmalıdır, tuz içeriği
yüksek besinlerden kaçınılmalıdır.
Alkol,
aşırı çay ve kahve tüketimi herkes için özellikle de yaşlı kişiler için sağlık
sorunlarına davetiye çıkarmaktadır. Ihlamur, taze sıkılmış meyve suyu, ayran ve
çorba yaşlı bireyler için uygun içeceklerdir.
Yorumlar
Yorum Gönder