Yaşlılıkta beslenme nasıl olmalıdır?


Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de yaşlı nüfus artmaktadır. Ülkemizde 65 yaş ve üzerindeki kişi sayısı yaklaşık olarak 4 milyondur. Bu yaş grubunda şişmanlık, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, kemik erimesi, felç, iskelet ve kas sistemi hastalıklarında beslenme bozukluklarının önemli bir rolü vardır. Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması ve geliştirilmesi açısından çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme denildiği zaman, çeşitli besin gruplarında yer alan besinlerin gerektiği kadar tüketilmesi anlaşılır.

Besin grupları nelerdir?

Besin grupları süt grubu, et grubu, sebze-meyve grubu ve tahıl grubudur.
Süt grubunda süt, peynir ve yoğurt bulunurken; et grubunda et, tavuk, yumurta; sebze ve meyve grubunda çeşitli sebze ve meyveler ile tahıl grubunda ekmek, kuru baklagiller bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhana gibi yiyecekler bulunur.

Besin grupları ne kadar tüketilmelidir?

Yaşlılarda yiyeceklerin tüketim miktarları kişiye özgü olarak değişir. Kişinin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivitesi yiyecek miktarlarını etkiler. Yaşlılar mutlaka sabah kahvaltısı yapmalıdır. Herkes ideal vücut ağırlığının ne olduğunu öğrenmeli ve o kiloyu korumak için elinden geleni yapmalıdır. Aşırı  enerji verecek besinlerden kaçınılmalı, alınan enerji ile harcanan enerji arasında denge sağlanmalıdır.

Süt grubunda az yağlı veya yağsız süt ve yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir. Mümkünse yoğurt evde yapılmalıdır.
Et grubunda haftada en az 2-3 kez balık tüketilmelidir. Kızartma ve kavurma yöntemleri yerine sağlık açısından daha uygun olan haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemlerini tercih edilmelidir. İçinde et bulunan yemekleri pişirirken ilave yağ konulmamalıdır.

Sebze ve meyve grubunda her gün 5-7 porsiyon sebze ve meyve yenmelidir. Mevsime özgü sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir.
Tahıl grubunda haftada 2-3 kez kuru baklagiller tüketilmelidir, beyaz ekmekten kaçınılmalıdır.

Hangi besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır?

Kan şekerini hemen yükselten şeker, şekerli ve hamurlu besinler yerine muhallebi ve sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
Tüketimi sınırlandırılacak besinler arasında yağlı yiyecekler ve kırmızı et bulunmaktadır.
Hayvansal kaynaklı yağ tüketimi azaltılmalı, bitkisel kaynaklı sıvı yağlar tercih edilmelidir.
Tuz tüketimi kısıtlanmalıdır, tuz içeriği yüksek besinlerden kaçınılmalıdır.
Alkol, aşırı çay ve kahve tüketimi herkes için özellikle de yaşlı kişiler için sağlık sorunlarına davetiye çıkarmaktadır. Ihlamur, taze sıkılmış meyve suyu, ayran ve çorba yaşlı bireyler için uygun içeceklerdir.

Yorumlar