Covid-19 tedavisinde Remdesivir kullanımı


Remdesivir, antiviral yani virüslere karşı etkin olan bir ilaçtır. Önceki yıllarda yapılan çalışmalarda SARS coronavirüs ve MERS coronavirüs gibi RNA virüsleri üzerinde denenmiş olsa da ilacın tedavi için kullanılması tam olarak onaylanmamıştır. Remdesivir ilk olarak C Hepatit için geliştirilmiş olup, sonraki yıllarda Ebola ve Marburg virüslerinde denenmiş fakat tüm bu enfeksiyonlarda da etkinliği kanıtlanamamıştır. Koronavirüs pandemisi sonrası Remdesivirin hastaların iyileşme hızını arttırdığı iddiası ile Amerika’da acil kullanımlarda ve Japonya’da ağır semptomları olan hastaların tedavisinde kullanılması onaylanmıştır. Avrupa İlaç Ajansı da, Remdesivir'in 12 yaşından büyük ve zatürre geliştirmiş koronavirüs hastalarında kullanılması için tavsiye niteliğinde bir karar almıştır. 

Remdesivir’in etki mekanizması nedir?

Remdesivir, antiviral ilaçlar grubunda yer alır. Antiviral demek, virüslere karşı etkin olan ilaç demektir. Remdesivir bir adenozin nükteotid analoğudur, yani adenozin adlı nükleotid benzeri bir yapısı vardır. Bu özelliği nedeniyle viral RNA oluşumunu azaltmaktadır. Virüsün çoğalması esnasında kendi RNA’sını da çoğaltması gerekmektedir. Virüs RNA’sı çoğalırken adenozin adlı nükleotide gerek vardır. Adenozin benzeri olan Remdesivir virüs RNA’sının üretimi sırasında adenozin yerine geçerek virüsün RNA üretimini engeller. Bu sayede virüsün çoğalması yavaşlar ve virüsün etkinliğini durdurur. 
  

Remdesivir’in Covid-19’daki etkinliği nasıl anlaşılmıştır?

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nün yaptığı açıklamaya göre, 1.063 kişinin katıldığı bir deneyde bazı hastalara Remdesivir, bazılarına da plasebo verilmiş. Çalışmada elde edilen verilere göre Remdesivir Covid-19 enfeksiyonunun iyileşme süresini azaltmada net, önemli ve pozitif bir etkiye sahip olduğu gösterilmiş.
Bu arada Covid-19 hastalarının tedavisinde ilk sonuçlara bakarak Remdesivir’in gelecek üç aylık küresel stoğunun ABD tarafından satın alındığı da gelen haberler arasında.
Ancak bu ilacın genel kullanıma geçmeden önce çalışma sonuçlarının iyice incelenerek gerek ölüm oranlarına gerekse iyileşme süreçlerine etkisinin tam olarak kanıtlanması gerektiği de unutulmamalıdır.  

Yorumlar