Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) testi

Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) testi, beyin ve omuriliğin oluşturduğu “santral sinir sistemi” ni etkileyen durum veya hastalıkların ortaya çıkarılması için yapılan bir testtir. Halk arasında belden su almak olarak adlandırılan bir işlem ile elde edilen beyin omurilik sıvısının incelenmesi ile, beyin kanaması, kanser veya çeşitli enfeksiyon hastalıklarına teşhis konabilir. Beyin içinde üretilen BOS sıvısının özelliklerinin değişimi ve içindeki kimyasal maddelerin artış veya azalmasının tespiti belirli hastalıkların teşhis edilerek tedavisini mümkün kılar.


BOS testi için gerekli örnek nedir ?


Kafatası ve omurga ile beyin ve omurilik arasındaki boşluklarda bulunan BOS, kapalı bir ortamda bulunduğundan, kan almak kadar kolay elde edilemez. BOS alımı, doktorlar tarafından steril koşullarda yapılması gereken bir işlemdir. Yana yatar veya oturur pozisyonda, bele kavis verilerek bel omurları arasından özel bir iğne kullanılarak elde edilir.

bos testi belden su alınması


BOS nasıl değerlendirilir ?


Fiziksel değerlendirme: BOS alımı sırasında BOS basıncı ölçülebilir. BOS görünümü değerlendirilir.

Kimyasal değerlendirme: BOS içinde bulunan çeşitli kimyasal maddeler tespit edilerek miktarında değişiklik olup olmadığına bakılır. BOS içinde bulunan bu kimyasal maddeler kanda da bulunan maddelerdendir. Ancak BOS içindeki miktar ile kandaki miktarları farklıdır.

Mikroskopik değerlendirme: BOS içinde bulunan hücreler sayılarak ve mikroskop altında incelenerek değerlendirilir.


BOS testi sonuçları hangi hastalıkların teşhisinde kullanılır ?


BOS testi ile 4 grup hastalık teşhis edilebilir:

Enfeksiyon hastalıkları (beyin zarı veya beyin iltihapları),

Beyin kanamaları,

Bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklar (Guillain Barre, sarkoidoz gibi),

Beyin veya omurilik tümörleri.



Hangi belirtiler varlığında BOS testi istenir ?

Bilinç ile ilgili değişiklikler,

Ani, şiddetli, geçmeyen baş ağrıları,

Ense sertliği,

Şiddetli ve uzun süren bulantı,

Işığa duyarlılık,

Uyuşukluk veya titremeler,

 Baş dönmesi,

Konuşma bozuklukları,

Yürüme bozuklukları,

Koordinasyon bozuklukları,

Depresyon veya huy değişiklikleri,



Test sonuçları ne anlama gelir ?


Normal şartlarda BOS berrak ve renksizdir. İçinde belirli miktarlarda protein (0.2-0.4g/L), şeker (plazma glukozunun %60-80’i) ve hücre (milimetreküpte 5’den az) bulunur.

Bakteriyel veya viral menenjitlerde, beyin kanaması, tümörler veya otoimmun hastalıklarda yukarıdaki değerler değişir. Bu değişiklikler hastalıklara tanı konabilmesini kolaylaştırır.   

Yorumlar

  1. merhaba bos tahlılınde cıkan sonuc ta tıp 2 ve tıp 3 pozıtıf tıp 1 4 5 negatıf bunun sonucuna gore ms hastası degılsın hıc bır seyın yok 6 ayda bır kontrole gel takıp edıleceksın dendı ama ben neden pozıtıf te var dıye cok merak ettım soyle yazıyor gozlem olıgoklonal bantlar gozlenmıstır ılave olarak serum ve bos ta eslenmıs bantlargozlenmıstır yorum ıntratekal ıggsentezını gosterır yardımcı olurmusunuz sımdıden tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. Bos patoloji sonunda tanı olarak CLASS V, KAN İLE KONTAMİNE BOS ne anlama geliyor yardımcı olabilirmisiniz.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Bu ifadenin anlamı "Belinizden alınan ve patolojiye gönderilen sıvının içine kanın da karışmış olduğu"dur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  4. Handan Gürsu21 Ocak 2019 04:39

    Iyi günler. Yaklaşık 3 haftadır sağ burun deliğinden şeffaf bir sıvı geliyor.Beraberinde seyreden bıçak saplanmasi şeklinde bir baş ağrısı ve baş dönmesi var.Cerrahpaşa da bir prof.a gittim ve burnumdan gelen sıvının tahlilini istedi.Siz bu tahlili yapıyor musunuz acaba?

    YanıtlaSil
  5. Merhaba handan hanım,
    Bu tahlil tüm tıbbi laboratuvarlarda yapılabilecek bir tahlildir. Tahlili en kısa zamanda yaptırarak sonucunu doktorunuza gösteriniz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  6. Babamin bos protein 0,00 ne anlama geliyor tesekkur ederim

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Üzeyir bey,
    Normalde BOS'ta bir miktar protein bulunur. Babanızın sonucuna göre yapılan tahlilde hiç protein bulunmamış. Bunun olası sebepleri hakkında doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder