Elektrokardiyografi (EKG)

Elektrokardiyografi, kısa adı ile EKG ya da “elektro”, kalbi kontrol etmek için kullanılan bir tetkiktir. Kalbin çalışması için elektriksel uyarılar gerekir. Bu uyarılar kalbin kulakçığındaki özel hücreler tarafından üretilir. EKG, bu elektrik uyarıları tespit ederek özel bir kağıda yazdırır. Kağıt üzerinde görülen işaretler kalbin ne kadar sağlıklı olduğunun göstergesidir.


EKG çekimi esnasında acı duyulur mu ?


EKG çekimi acı vermeyen bir testtir.

Bilek, göğüs ve ayal bileklerine bağlanan elektrotlar özel bir cihaza bağlanarak kalbin elektrik akımı tespit edilir. Elektrotların bağlanması herhangi bir acı vermez.

Cihaz elde ettiği sinyalleri kağıda yazdırarak görünür hale getirir. Doktor resimde görülen görüntüyü değerlendirerek kalbe ait olası problemlere teşhis koyar.

Elektrokardiyografi (EKG)


Hangi hastalıkların teşhisinde EKG kullanılır ?


Kalp ritim bozuklukları,

Kalp kapakları ile ilgili problemler,

Kalbi besleyen atardamarların daralma veya tıkanıklıkları,

Kalp krizi,

Daha önceden geçirilmiş kalp krizi.


EKG öncesi özel bir hazırlığa gerek var mıdır ?

Elektrokardiyografi öncesi bir hazırlık yapmaya gerek yoktur.

EKG aç veya tok karnına çekilebilir.

EKG öncesi aşırı fiziksel aktivite yapılmamalıdır. Eğer yapıldıysa bir süre dinlenip ondan sonra EKG çekilmelidir.


Elektrokardiyografi nerede çekilir ?

Geçmiş yıllarda sınırlı sayıda olsa da, günümüzde artık her sağlık merkezinde ve doktor muayenehanelerinde elektrokardiyografi cihazı bulunur.

Özellikle acil servislerin vazgeçilmez cihazlarından biri olan EKG cihazı, göğüs ağrısı ile acil servise başvuran her hastada kullanılır.

Kısa bir işlem sonrası kalp hastalıkları hakkında önemli bilgiler veren EKG sayesinde özellikle kalp krizi teşhisi konularak hayatlar kurtarılabilir.


EKG sayesinde hangi bilgiler elde edilir ?

Kalp atım hızı: Normalde kalp atım hızı nabız sayılarak yapılabilir. Ancak nabzı zor alınan hastalarda kalp hızını ölçmek için EKG faydalı olur.

Kalp ritmi: Kalbin hızlı, yavaş veya düzensiz atması EKG ile belirlenebilir. Bu gibi ritim bozuklukları kalbin elektrik sisteminde meydana gelen bozukluklar sebebiyle olur.

Kalp krizi: Geçmişte veya EKG’nin çekildiği zamanda geçirilen kalp krizinin EKG sayesinde anlaşılabilir.

Yapısal anormallikler: EKG sayesinde kalp yapısında bulunan genişleme gibi kalp problemleri ortaya çıkarılabilir.  

Yorumlar