Kan tahlilleri neden aç karnına alınır?

Bir kan tahlili için başvurduğunuzda kanınızı alacak olan kan alma personeli aç olup olmadığınızı sorar. Bu sorunun cevabına göre kanınız alınır veya alınmaz. Aç olmadığı zaman kanın alınmayacağını bilen bazı kişiler kendilerince uyanıklık yapıp, kanlarının alınması için aç olduklarını söyler. Bu davranışın neden doğru olmadığı yazımızda açıklanmıştır.


Tokluk kan tahlillerini nasıl etkiler ?


Besinler sindirildikten sonra bağırsaklardan emilerek kan dolaşımına katılır. Kan dolaşımına katılan besinlerin seviyesi kanda yükselmeye başlar. Vücut belli bir sürede kan dolaşımına katılan bu maddeleri gerek kullanarak, gerekse depolayarak kan dolaşımından temizler. Böylece kan tahlilinde kullanılacak olan serum veya plazma ölçümü etkileyebilecek olan maddelerden arınmış olur. Bu arınma ölçümün doğru yapılmasının şartlarından biridir. Çünkü ölçümlerde kullanılan kimyasal yöntemler kanda tokluk durumunda bulunan maddelerden etkilenerek yanlış sonuçlar çıkmasına yol açabilir. 

Yanlış sonuçlar sadece ölçümü bozan maddelerden kaynaklanmaz. Örneğin her tahlilde  istenen testlerden biri olan "açlık kan şekeri" adından da anlaşılabileceği gibi aç karnına test edilmesi gereken bir maddedir. Yemeklerden sonra sindirilmeye başlayan karbonhidratların bir ürünü olan "glukoz" ya da bilinen adıyla şeker, bağırsaklardan emildikten sonra hızla kanda yükselmeye başlar. Şekerin kandaki seviyesine göre kişinin şeker hastası olup olmadığı anlaşılır.

Normalde aç karnına alınması gereken kanda ölçülen şekerin bulunması gereken normal bir aralık vardır. Kişi tok iken kan şekeri bu normal aralığın üzerinde çıkacağı için kişiye yanlış teşhis konabilir. Kan şekeri yüksek çıktığı için şeker hastası olabileceği düşünülen hastaya gereksiz yere birçok test daha yaptırması istenebilir. Kendisine şeker hastası teşhisi konan kişi gereksiz yere strese girebilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için tahlil öncesi belirtilen süre aç kalınmalıdır. 


Açlık süresi ne kadar olmalıdır ?


kahvaltılık

Tahlil için kan alınmadan önce en az 8-10 saat kadar aç kalınmalıdır. Bu süre sağlıklı bir ölçüm yapılması için gereklidir. 

Açlık hissi kişiden kişiye değiştiği için kişinin ne kadar zamandan beri aç olduğu mutlaka sorulmalıdır. Bazı kişiler aç olduğunu söylese de, ne kadar süredir aç olduğu sorulduğunda "2 saat" diyebilmektedir. Bu süre açlık süresi olarak kabul edilebilecek bir süre değildir. 

Bazı kişiler ise mükellef bir kahvaltı yapmadıkları zaman tok olduğunu düşünmez. Kısa bir süre önce bir parça poğaça yemiş olmak veya bir bardak süt içmiş olmak onlar için bir şey ifade etmez. Ancak tahlil yapma açısından bu kişiler "aç" sayılmazlar. Belirtildiği gibi "açlık" en az 8-10 saat boyunca bir şey yememek ve içmemektir. Bu süre boyunca çok fazla olmamak kaydıyla su içilebilir. 

Yorumlar

  1. Hocam merhaba kan tahlili verilmeden önce belirtilen açlık süresinin artması açlık glukozu nun gerçek değerinden çok daha düşük çıkmasına neden olur mu?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Açlık süresinin uzaması kan şekerini aşırı düşürmez. Vücut kan şekerini düzenler ve belli bir sınırın altına düşmesini engeller. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. İyi günler benim sorum eşimle ilgili diyetisyene gitmek için önce dahiliyeye gitmemiz ve kan tahlili vermemiz gerekiyordu eşim sabah uyandığında bir bardak limonata içti bu tahlil sonuçlarını nasıl etkiler

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Bu durumda tahlil sonuçları doğru çıkmayacaktır. Örneğin kan şekeri yüksek çıkacaktır. Diğer testler de bundan etkilenecektir. Bu sebeple tekrar tahlil yaptırmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba ben 10 da bir bardak süt içtim iki üç lokmada yumurta yedim saat 2 de kan aldirdm yüzümde bir sorun vardı çinko B12 troid demir vb gibi sorunlara bakacagini söyledi doktora yemek yediğim söyledim bir şey demedi kan aldrdm yanlış çıkma olasılığı var mi

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    Tahlillerin aç karnına ve sabah saatlerinde yapılması gereklidir. Özellikle yaptıracağınız demir tahlili olmak üzere birçok test için sabah saatlerinde kan verilmeli ve aç olunmalıdır. Aksi taktirde çıkacak sonuçların değerlendirilmesinde sorunlar yaşanacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  7. merhaba,ca 125 testinde aç yada tok farkedermi?

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Yazımızda kan tahlillerinin neden aç alınması gerektiği belirtilmiştir. CA 125 de kan tahlillerinden biridir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  9. Colestrol testi yaptıran kişi açmı gitmeli.

    YanıtlaSil
  10. Kolesterol testi için açmı gidilir.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Nevzat bey,
    Evet aç karnına gitmek gerekir ve açlık süresi en az 12 saat olmalıdır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Nevzat bey,
    Evet aç karnına gitmek gerekir ve açlık süresi en az 12 saat olmalıdır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba tok karnina kan testi yaptirmak troid bezini çalışmadığını gösterirmi

    YanıtlaSil
  14. Merhaba,
    Tok karnına yapılan tahlillerin sonucu verilen referans aralığına uygun değildir. Bu sebeple tahlillerin en az 12 saat aç karnına yapılması tercih edilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  15. hocam merhaba ben ramazanda sahurda yedim ve kanıda öğleden sonra verdim. şekerim 102.5 çıktı. nomalde şekerim 96 çıkıyordu bu sonuç ne kadar doğru ne yapmam gerekir

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Soner bey,
    Akşam saat sekizden sonra bir şey yemeyip ertesi sabah 8'den sonra kan vermeniz gerekir. Çıkacak olan sonuca göre değerlendirme yapılır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  17. Gece 4.30 da hamur işi ve çikolata yedim.saat 10 da kan verdim. Trigliserit 494 cıktı .tekrar tahlil yaptırmak gerekirmi.saglikli bir sonuç icin

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Ahmet bey,
    En az 10-12 saatlik bir açlık ve içki kullanıyorsanız en az 3 gün içkiye ara verdikten sonra trigliserit testi yaptırmak gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder