Domuz gribi, bulaşması ve tedavisi

Grip belki de dünya üzerinde görülen en sık hastalıklardan biridir. Grip virüsünün insan vücuduna bulaşması nedeniyle ortaya çıkan hastalık 1 hafta-10 günlük süre sonunda kendiliğinden geçer. Bazen grip tüm dünyada salgınlara yol açarak beklenenden çok fazla insanın ölümüne yol açabilir. Örneğin domuz gribi ya da H1N1 virüsünün sebep olduğu grip 2009 yılında salgınlara yol açmıştır. Bugünlerde ise ülkemizde domuz gribinden ölenler olduğuna dair haberler sık duyulmaya başlamıştır. 


Domuz gribi nasıl bulaşır ?



domuz gribi virüsü



Grip nasıl bulaşıyorsa, domuz gribi de aynı şekilde bulaşır. Hasta olan kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında ortama küçük damlacıklar halinde virüsler yayılır. Bu küçük damlacıklar hem havaya yayılır, hem de çevrede bulunan eşyaların üzerine yapışır. Böylece hastalık etkeni virüsler genellikle solunum havası ile vücuda alınır. Ayrıca, eşyaların üzerindeki virüslere dokunup ellerini ağzına, yüzüne, gözüne süren kişiler de virüsleri kendine bulaştırır.
İsmi domuz gribi de olsa hastalanan kişiler virüsü diğer hastalardan kapar.


Hastalar ne kadar süre bulaştırıcıdır?

Vücudunda virüs bulunan hastalar, hastalık belirtileri ortaya çıkmadan 1 gün öncesinden itibaren virüsü çevreye bulaştırmaya başlarlar. Hastalandıktan sonra ortalama olarak 7 gün kadar bulaştırıcılık devam eder. Çocuklarda bu süre 10 güne kadar uzayabilir.


Domuz gribinin belirtileri nelerdir ?

Öksürük,

Ateş,

Baş ağrısı,

Boğaz ağrısı,

Burun akıntısı,

Yorgunluk,

Ateş basması,

Bulantı ve kusma,

Vücut kas ve eklemlerinde ağrı,

Yukarıda yazılan belirtiler her grip vakasında görülebilen belirtilerdir. Domuz gribinde de aynı belirtiler görülür. Vücut direnci düşük, bağışıklık sistemi güçsüz kişilerde domuz gribi ağırlaşarak, akciğer enfeksiyonları ve zatürre gibi hastalıklara yol açabilir.


Domuz gribi kimlerde daha tehlikelidir ?

Aşağıdaki gibi kronik hastalığı bulunan kişilerde domuz gribi daha tehlikelidir ve domuz gribinden ölüm oranı daha fazladır (binde 1). Kronik hastalığı bulunmayan kişilerde ise domuz gribinden ölüm oranı onbinde bir kadardır. Bu oranlar mevsimsel grip hastalığındaki oranlarla aynıdır.

Çeşitli kronik hastalıkları bulunanlar (akciğer, kalp, karaciğer hastalıkları vb),

Yaşlılar (65 yaşın üzerindekiler),

Beş yaşın altındaki çocuklar,

Hamileler,

AİDS hastaları,

Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar.


Domuz gribi teşhisi nasıl konur ?

Domuz gribinin kesin teşhisinin yapılabilmesi için grip virüsünün genetik yapısının belirlendiği "polimeraz zincir reaksiyonu" yönteminin kullanıldığı bir test uygulanır. Ancak bu test yaygın bir test değildir ve herkese yapılmasına gerek yoktur.  


Domuz gribi nasıl tedavi edilir ?

Ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar ile grip ilaçları gripte görülen belirtilerin şiddetinin azalmasına yardımcı olur.

Özellikle çocuklarda Reye sendromu riski nedeniyle aspirin kullanımından kaçınılmalıdır.

Domuz gribinde de diğer griplerde olduğu gibi antiviral ilaçlar kullanılabilir. Bunlar hastalığın ilk 48-72 saati içinde kullanılması gerekir ve doktor tarafından reçete edilmelidir.

Grip hastalığının etkeni virüs olduğu için antibiyotiklerin grip hastalığında hiçbir etkisi yoktur. Bu gerçek akıldan çıkarılmamalı, grip için antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotik ancak grip nedeniyle ortaya çıkan ikincil enfeksiyonlar için kullanılabilir.


Domuz gribi kendilinden geçer mi ?

Domuz gribi, herhangi bir kronik hastalığı bulunmayan kişilerde genellikle kendiliğinden geçer. Bağışıklık sistemi zayıf olmayan kişiler hastalığı ateş, kas ve eklem ağrıları ile atlatırlar.


Domuz gribine yakalanmamak için neler yapılabilir ?

Salgınların olduğu zamanlarda mümkün olduğu kadar kalabalık ortamlardan uzak durmaya çalışılmalıdır.

Eller farkında olmadan çevreye dokunduğu için domuz gribi virüsleri bulaşabilir. Eller sık sık sabun ve bol su ile yıkanmalıdır.

Gözler, burun ve ağıza dokunulmamalıdır.

Grip olduğu bilinen kişiler maske takarak çevreye bulaşmayı önleyebilir. Evde bir kişi hasta ise bu kişinin maske takması ev halkına grip bulaşmasını engelleyebilir.

Grip olan kişilerin bakıcıları kendini korumak için maske kullanabilir.

Yorumlar

  1. Özgen Ergin11 Ocak 2016 01:02

    Siroz için ne gibi ilaç ve tedavi önerirsiniz.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Siroz tedavisi bir gastroenteroloji uzmanı tarafından takip ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu yüzden size bu işin uzmanına muayene olmanızı öneririz. Sağlıklı günler sileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder