Göz kuruluğunu önlemek için neler yapılabilir, tedavisi

Gözlerde batma hissi ve yanma gibi şikayetlere sebep olan "göz kuruluğu", gözyaşı göz için yeterli nemi sağlayamadığında meydana gelir. Bilgisayar ekranına uzun süre bakmak, klimalı odada oturmak veya bisiklet kullanmak gibi etkenlere bağlı göz kuruluğu meydana gelebildiği gibi, yetersiz veya uygun olmayan kalitede gözyaşı üretimi de göz kuruluğu sebeplerindendir. Bunların dışında çeşitli hastalıklar, göz kapağı anormallikleri ve kullanılan bazı ilaçlar da göz kuruluğuna yol açabilir.


Göz kuruluğu tedavisi nasıl yapılır ?


Tedavide ilk basamak göz kuruluğunun sebebini ortaya koymaktır. Göz kuruluğu kullanılan bir ilaca bağlı ise o ilaç yerine göz kuruluğuna sebep olmayan başka bir ilaç kullanılabilir. 

Göz kapaklarında anatomik bir bozukluğa bağlı meydana gelen göz kurulukları için göz kapağı cerrahi olarak düzeltilir. 

Göz kuruluğuna sebep olan başka bir hastalığı olanlarda ise öncelikle bu hastalık tedavi edilir.

göz kuruluğu göz damlası


Medikal tedavi nasıl yapılır ?

Antibiyotikler: Göz kapaklarının kenarındaki yağ bezlerinin iltihaplanması nedeniyle gözyaşı içeriğindeki yağ miktarı azalır. Bu da gözyaşı kalitesini bozar. İltihaplanmanın giderilmesi için damla veya hap şeklinde antibiyotik kullanılabilir.

Kortikosteroidli damlalar: Kornea üzerindeki iltihaplanmalar için kortikosteroidli damlalar kullanılabilir.

Suni gözyaşı: Şiddetli göz kuruluğu bulunanlarda göze suni gözyaşı damlatılabilir.


Göz kuruluğunu önlemek için neler yapılabilir ?

Göze hava üflenmesi önlenmelidir: Saç kurutma makineleri, klimalar, ısıtıcıların fanları göze üfletilmemelidir.

Nemlendirici kullanılmalıdır: Özellikle kış aylarında kalorifer veya sobalar nedeniyle ev içinde kuruyan hava nemlendirilmelidir. Kaloriferli evlerde nemlendirici cihazlar veya kaloriferler üzerine konan ıslak havlular ile odalar nemlendirilebilir. Sobalı evlerde ise sobanın üzerine konabilecek bir çaydanlık ile odanın havası kolayca nemlendirilebilir.

Göz koruyucu gözlük kullanılmalıdır: Kuru havanın gözlere gelişini engellemek için kenarlıklı gözlükler kullanılabilir. Böylece özellikle rüzgarlı havalarda gözlerin kuruması engellenebilir.

Mola verilmelidir: Görsel konsantrasyon gerektiren işleri yaparken belirli aralıklarda mola vermek gerekir. Mola esnasında gözler birkaç dakikalığına kapatılabilir ve ayrıca göz kapakları birkaç defa üst üste açılıp kapatılarak gözyaşının göz üzerine yayılması sağlanabilir.

Sigara içilmemelidir: Sigara içenler bırakmalı, sigara içilen yerlerden uzak durulmalıdır.

Bilgisayar ekranı göz seviyesinin altına konulmalıdır: Göz seviyesinin üzerinde olan ekranlara bakarken gözler daha fazla açılır ve göz kuruluğu artar. Ekranı göz seviyesinin altına koyarak gözlerin fazla açılması ve bu nedenle kuruması engellene bilir.

Uzun uçuşlarda gözler dinlendirilmelidir: Uçakların içindeki hava kurudur. Bu sebeple özellikle uzun uçuşlarda belirli aralıklarla gözler birkaç dakikalığına kapatılarak gözyaşının buharlaşması engellenmelidir.

Yorumlar