Şeker koması ve sebepleri nedir ?

Şeker hastalığında görülen en önemli problemlerden biri "şeker koması" dır. Şeker hastalarında kan dolaşımındaki şekerin çok düşmesi veya şekerin çok yükselmesi şeker komasına yol açar. Şeker komasına giren kişi bilincini kaybeder. Tedavi edilmeyen şeker koması ölüme neden olabilir. Bu sebeple şeker komasının önlenmesi büyük önem taşır.


Şeker koması öncesi görülen belirtiler nelerdir ?


Şeker koması öncesi kan şekerinin artış veya azalmasına bağlı belirtiler görülür.


Yüksek kan şekeri belirtileri şunlardır:

Çok su içme
Çok idrara çıkma
Ağız kuruluğu
Meyvemsi ağız kokusu
Bulantı ve kusma
Yorgunluk
Karın ağrısı
Çarpıntı

şeker koması yüksek kan şekeri


Düşük kan şekeri belirtileri şunlardır:

Açlık hissi
Bulantı
Terleme
Yorgunluk
Tedirginlik
Sinirlilik
Baş dönmesi
Konuşma güçlüğü

Şeker hastaları kan şekerlerinin düşüşü veya yükselişini genellikle farkederler. Bunu farkeden kişiler en kısa zamanda önlemini almalıdır. Eğer önlem alınmazsa şeker koması meydana gelebilir. Gerekli önlemleri aldığı halde düzelme olmazsa en kısa zamanda bir acil servise baş vurulmalıdır.


Şeker komasına yol açabilecek durumlar nelerdir ?


Diyabetik ketoasidoz: Vücuttaki kaslarda bir enerji ihtiyacı olduğunda vücut yağları parçalanarak enerji üretilir. Ancak bu esnada "keton" adı verilen zehirli bileşikler oluşur ve vücutta birikmeye başlar. Artan ketonlar vücuda zarar vermeye başlar. Tedavi edilmediği zaman diyabetik ketoasidoz, şeker komasına yol açar.


Diyabetik hiperozmolar sendrom: Kan şekerinin 600 mg/ dL'nin üzerinde olduğu durumlarda şeker hastalığına bağlı hiperozmolar sendrom meydana gelir. Kanda bu kadar yüksek şeker kanın kıvamının koyulaşmasına yol açar. Vücut kanda yükselen şekeri idrara atarak vücuttan uzaklaştırmaya çalışır. Ancak bu durumda beraberinde bol miktarda suyun da idrarla atılmasına sebep olur. Vücuttaki sıvı eksikliği hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabilir. Bu sebeple kısa süre içinde tedavi edilmesi gerekir.

Çeşitli hastalıklar: Hastalıklar, travmalar ve ameliyatlar kan şekerinin yükselmesine ve diyabetik ketoasidoz gelişmesine yol açabilirler. 

Alkol: Kan şekeri üzerinde düşürücü etkiye sahiptir. Bu durum alkol alımından 1-2 gün sonra bile olabilir. Bu sebeple şeker hastalarının alkol tüketiminde dikkatli olmaları gerekir. 

Uyuşturucu ilaçlar: Kan şekerinin çok yükselmesine yol açabileceklerinden şeker koması riskini artırırlar. 

Yorumlar